REDEA NA ISTOČNOM PARTNERSKOM PANELU U ARMENIJI

REDEA NA ISTOČNOM PARTNERSKOM PANELU U ARMENIJI

Djelatnica REDEA-e, Valentina Hažić je od 3. do 6. listopada 2017. na poziv Europske komisije sudjelovala na petom po redu, Istočnom partnerskom panelu (Eastern Partnership Panel – EaP) – Poljoprivredna istraživanja i inovacije u glavnom gradu Armenije, Erevanu.

Panel je okupio Ministre, visoke predstavnike EaP zemalja – Armenije, Gruzije, Republike Moldavije i Ukrajine, EU Delegaciju i predstavnike Europske komisije s ciljem prijenosa znanja o trendovima u poljoprivredi od strane predstavnica zemalja članica Europske unije: Francuske, Mađarske, Latvije, Litve, Poljske, Rumunjske, Slovenije, Velike Britanije i Hrvatske. Na programu su bile teme s područja digitalizacije poljoprivrede, provedbe strategije e-poljoprivrede, poticanja na istraživanja i uvođenje inovacija u poljoprivredi, o financijskim mehanizmima i inicijativama angažmana privatnog sektora u inovacijama za javno dobro, primjeni dobrih poljoprivrednih praksi kroz demonstracije na farmama, o preciznoj poljoprivredi te mnogim drugim zanimljivim temama s brojnim primjerima dobre prakse iz zemalja članica.

Valentina je prezentirala projekte i inicijative koje REDEA provodi za naše poljoprivredne proizvođače: projekt TRUE koji potiče održive sustave proizvodnje mahunarki, projekt AgriShort koji se bavi uspostavljanjem kratkih opskrbnih lanaca te inicijativu Connect forum čiji je cilj uspostaviti suradnju poljoprivrednih proizvođača i ugostitelja. Sve su to primjeri inicijativa i projekata koji bi istočnim zemljama trebali poslužiti kao pozitivan primjer kako institucije mogu i trebaju unaprjeđivati razvoj poljoprivrednog sektora.

v1 v2