RADIONICA – REGIONALNI RAZVOJ CLUSTERA

RADIONICA – REGIONALNI RAZVOJ CLUSTERA

U organizaciji Njemačkog društva za tehničku suradnju (Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit – GTZ), provedbenog poduzeća Vlade SR Njemačke za međunarodnu suradnju i održivi razvoj, 10. srpnja u Varaždinu je održana radionica na temu regionalnog razvoja clustera, koju je vodio konzultant dr. Günter Scheer. Okupili su se predstavnici razvojnih agencija, poduzetničkog centra, clustera, poduzetnika i županijske uprave iz Međimurske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.
 

Jedno od težišta djelovanja GTZ-a u Republici Hrvatskoj je projekt poticanja clustera koji se provodi zajedno s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva RH. Tako je cilj radionice bio razmjena iskustava iz tog područja, te zajednička razrada rješenja za situacije i probleme s kojima se clusteri i cluster manageri susreću svakodnevno.
 

Opsežna rasprava vodila se oko protoka informacija između potpornih institucija, kao pretpostavke za učinkovito organizirane clustere. Zaključeno je da ih je nužno povezati u regionalnu mrežu, zahvaljujući kojoj bi se uskladilo njihovo djelovanje.
 

Sljedeća radionica najavljena je za rujan, a trebala bi okupiti predstavnike što većeg broja identificiranih ključnih institucija.