PRVI HRVATSKI RURALNI PARLAMENT ODRŽAVA SE OD 16. DO 18. TRAVNJA U BELOM MANASTIRU

PRVI HRVATSKI RURALNI PARLAMENT ODRŽAVA SE OD 16. DO 18. TRAVNJA U BELOM MANASTIRU

ruralni-parlament-najavaHrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR, u partnerstvu s Udrugom za kreativni razvoj Slap, gradom Belim Manastirom i LAG-om Baranja, organizira prvi Hrvatski ruralni parlament, koji će održati od 16. do 18. travnja 2015. u Baranji, sa središnjim skupom u Belom Manastiru.

Domaćin ruralnog parlamenta bit će Osječko-baranjska županija, a namijenjen je zainteresiranima za ruralni razvoj iz svih sektora i na svim razinama.

Posljednjih četvrt stoljeća jača spoznaja o tome da uspjeh ruralnog razvoja u velikoj mjeri ovisi o izravnoj uključenosti stanovnika ruralnih područja. Ruralne zajednice i njihovi članovi nisu samo primatelji vladinih potpora, već trebaju postati aktivni sudionici u procesima osmišljavanja, određivanja i provedbe politike ruralnog razvoja na svom području.
Cilj nacionalnog ruralnog parlamenta je čuti i uvažiti glas ruralnih zajednica. Ruralni parlamenti europskih zemalja postaju istinski izraz participativne demokracije. Na ruralnom parlamentu stanovnici ruralnih područja imaju priliku utjecati na politiku i provedbu ruralnog razvoja te jačati veze i partnerstva.

Prijave na 1. Hrvatski ruralni parlament se primaju putem ove poveznice.

Dani vina i turizma

Poseban štih prvom ruralnom parlamentu dat će Dani vina i turizma 18. travnja u Belom Manastiru. Toga dana u planu je prezentacija rezultata s terenskih radionica, usvajanje 1. Deklaracije Hrvatskog ruralnog parlamenta, te tematski obilazak primjera dobre prakse.