Prvi poziv:

1. CTROuter

Poduzeća maxcom d.o.o. i Y-collective Kft., Mađarska, izabrana su preko Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., B Light, za sufinanciranje zajedničkog projekta "CTRouter (Computer Telephony Router)". Ukupni iznos projekta je 192.164,00 € od čega je 75% ili 144.123,00 € financirano iz EU sredstava dok je ostatak financiran iz vlastitih izvora. Trajanje projekta je 18 mjeseci. Provedba projekta započela je 1. lipnja 2019. godine, a završava 30. studenog 2020. godine. Projekt se provodi na području Varaždinske županije u Hrvatskoj i Baranya županije u Mađarskoj.

Glavna ideja projekta je razviti moderan, skalabilan, hardverski i platformski neovisan softverski proizvod, koji je koristan primarno u telekomunikacijskoj industriji, ali i u ostalim industrijama. Proizvod će omogućiti stvaranje međusobnih veza između različitih krajnjih točaka u telekomunikacijskoj i internetskoj mreži (PSTN, PBX-ovi, internetske usluge, aplikacijski poslužitelji, telefonski uređaji itd.), usmjeravanje poziva unaprijed te mogućnosti prebacivanja kod pogrešaka. Njegova glavna zadaća je preusmjeravanje poziva putem određenih ruta navedenih u prilagođenim pravilima koja se postavljaju putem jednostavnog web sučelja. Proizvod će se temeljiti na Asterisku, dobro poznatoj i brzo rastućoj otvorenoj komunikacijskoj platformi koja će pomoći kod fokusa na logiku aplikacije umjesto na protokole telefonije, niske razine.

2. Nova, modernija cinkova anoda

Poduzeća Metalna galanterija i galvanizacija d.o.o. iz Gornjeg Kuršanca, Međimurska županija i Szakács Chemical-Metal Kft. iz Zalaegerszega, Zala županija surađuju na projektu „Nova, modernija cinkova anoda“, koji je izabran za sufinanciranje iz EU-a u okviru Interreg V-A programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, 2014.-2020., B Light. Projekt traje 18 mjeseci. Započeo je 1. srpnja 2019. godine, a završava 31. prosinca 2020. godine. Odobreni iznos je 360.000,00 € uz 75 % sufinanciranja iz EU-a. Poduzeća će sudjelovati u sufinanciranju projekta u iznosu od 90.000,00 €.

Novi proizvodi će zbog svog oblika i materijala biti ekološki prihvatljivi, neće se raspadati, bit će mehanički jaki te će imati bolje rezultate pri topljenju u alkaliji. Projekt uključuje inovativne elemente u svakoj fazi realizacije - od pripreme do komercijalizacije, jer novo razvijena cinkova anoda stvara novu kvalitetu na tržištu, koja se u Srednjoj Europi uglavnom ne koristi, dakle predstavlja inovaciju na programskom području i u relevantnom sektoru.

3. Cisterna s tekućim gnojem

Dva poduzeća, Leško d.o.o. iz Međimurske županije i Szige-Mix Kft. iz Somogy županije zajednički razvijaju cisternu-prikolicu za tekući stajski gnoj s dodatnim sustavima taloženja i uzemljenja gnoja, kao i potreban paket adaptera. Zajednički projekt je započeo 1. srpnja 2019. godine i trajat će do 31. prosinca 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 320.000,00 € uz EU sufinanciranje od 75%.

Moderna tehnička oprema osigurat će kvalificiranu izradu i vrhunske strojeve. Cisterne će biti izrađene od čelika 6-8 mm, ojačanog unutarnjim implozijskim prstenima. U posljednjoj fazi, tankeri će biti oslikani modernim sustavom slikanja kako bi se produžio vijek trajanja. Razvoj multifunkcionalne prikolice predstavlja novost s visokom poslovnom vrijednošću, jer se poljoprivredna prikolica može smatrati osnovnom opremom u poljoprivrednoj proizvodnji.