PROJEKT ”Mreža InnoMur@”

20. i 21. travnja održane su radionice o projektnom menadžmentu u okviru projekta izgradnje ljudskih resursa ”Mreža InnoMur@” koji su u sklopu programa Europske unije za prekograničnu regionalnu suradnju Interreg IIIA osmislile Općina Mlinarci kao nositelj projekta i Općina Donja Dubrava kao partner. Projekt financira Europski fond za unapređenje ruralnog područja uz sufinanciranje Vlade Republike Mađarske. U projekt su s hrvatske strane uključene općine Kotoriba, Donja Dubrava, Sveta Marija, Goričan, Donji Vidovec, grad Prelog i Međimurska županija. S mađarske strane partneri na projektu su Hrvatska manjinska samouprava Općine Mlinarci i udruga za jačanje sposobnosti romskog stanovništva županije Zala ZM-CEKE.

 

Uvodna konferencija i predstavljanje projekta održana je 12. travnja u Zalakarosu uz prisustvo brojnih uzvanika dok je konkretni rad počeo već slijedećeg dana radionicama u Mlinarcima.

 

Radionice vode eksperti privatne konzultantske kuće Samling iz Budimpešte na mađarskom jeziku uz simultano prevođenje. Ukupno će biti održano 18 radionica u Mlinarcima i 3 u nekoj od hrvatskih općina sudionica u projektu. U sklopu radionica polaznici će trebati osmisliti i izraditi projektnu dokumentaciju za jedan praktičan projekt pri čemu moraju prikazati da su ovladali konceptima i alatima projektnog menadžmenta. Na završnom ispitu koji će se održati 6. srpnja polaznici će uz prezentaciju praktičnog rada morati dokazati i poznavanje teoretskog dijela projektnog menadžmenta. Nakon završetka edukacije polaznici će moći izrađivati i voditi projekte sufinancirane iz fondova EU.

 

Projekt ”Mreža InnoMur@” je jedinstven projekt, ne samo za Hrvatsku i Mađarsku, već i za cijelu Europsku uniju. Ovo je prvi puta da su u ovu vrstu edukacije istovremeno uključeni polaznici iz dvije države i da se predavanja simultano prevode. Zbog toga je za polaznike iz Hrvatske izazov još veći. Ovaj je projekt prilika da sudionici u njemu postanu ogledni primjer kvalitetne prekogranične suradnje koja je jedan od temelja Europske unije.