PROJEKT ECOINN DANUBE POTAKNUO JE EKO-INOVATORE NA ZAJEDNIČKO RJEŠAVANJE EKOLOŠKIH PITANJA

PROJEKT ECOINN DANUBE POTAKNUO JE EKO-INOVATORE NA ZAJEDNIČKO RJEŠAVANJE EKOLOŠKIH PITANJA

Završna konferencija projekta EcoInn Danube pod nazivom „Dunavska regija: Aktualne inovacije“ okupila je eko-inovatore, znanstvenike, studente i  projektne partnere na projektima Dunavskog transnacionalnog programa kako bi razgovarali o eko-inovacijama, cirkularnoj ekonomiji, gospodarenju otpadom i novim alatima, strategijama i pilot aktivnostima. Konferenciju je organizirao projektni partner iz Bugarske, Gospodarska i industrijska komora Vratsa.

Događaj je započeo pozdravnim govorom zamjenice ministra regionalnog razvoja i turizma Republike Bugarske, Denitse Nikolove koja je istaknula važnost inovacija u Dunavskoj regiji naglasivši da se moramo usredotočiti na sudjelovanje svih dionika na teritorijalnoj razini kako bismo ostvarili ekonomske, kulturne, znanstvene i ljudske potencijale. Tsvetan Simeonov, predsjednik Bugarske gospodarske komore rekao je da statistički podaci pokazuju da oko 7 % otpada u oceane bace Europljani te ako on dospije u Dunav i Crno more posljedice mogu biti zabrinjavajuće. Spomenuo je prilike koje pružaju inovacije, posebice zemljama kao što je Bugarska koje su kasnije ušle u Europsku uniju.

Osim predstavljanja rezultata EcoInn Danube projekta, događaj je bio prilika za povezivanje projekata koji se bave temama inovativne i društveno odgovorne Dunavske regije. Jedan od predstavnika eko-inovativnih poduzeća bio je „Playground Energy“ sa svojom inovacijom kolijevke i penjačice za djecu koje proizvode električnu energiju prilikom korištenja. Panel diskusija u kojoj su sudjelovala poduzeća Geocycle Bulgaria, BalBok energija i Vadima usredotočila se na aktualna pitanja iz područja cirkularne ekonomije.

Motivacijska poruka događaja – poboljšanje suradnje između dionika na području eko-inovacija – bila je misao vodilja prilikom provedbe i stvaranja rezultata projekta EcoInn Danube. Kako bi se postigli ciljevi projekta, između ostaloga i suradnja između partnera, provele su se četiri grupe aktivnosti. Projektni konzorcij, sastavljen od 13 partnera iz 10 zemalja Dunavske regije pod vodstvom Slovačkog centra za znanstvene i tehničke informacije, okupio je ključne dionike na lokalnim i nacionalnim okruglim stolovima u svrhu prikupljanja mišljenja i stavova o preprekama i izazovima u području eko-inovacija, a što je korišteno za stvaranje Transnacionalne strategije za eko-znanja. Prikupljena znanja rezultirala su stvaranjem Zajedničkog akcijskog plana koji predstavlja konkretne kratkoročne i dugoročne aktivnosti u području eko-inovacija.

Nedostatak suradnje između sektora istraživanja i razvoja i gospodarstva (malih i srednjih poduzeća) jedan je od identificiranih problema u području inovacija. Kako bi se problem riješio, kreiran je Virtualni laboratorij (poveznica: www.ecoinnovative.eu) koji služi kao mjesto susreta ponude i potražnje za eko-inovacijama. Platforma se kontinuirano ažurira ponudama inovativnih tehnologija i zahtjevima za suradnjom. U sklopu platforme, razvijena je i mapa kontakata s relevantnim dionicima na području eko-inovacija.

 Prijenos znanja jedan je od prioriteta Dunavskog transnacionalnog programa. Stoga je EcoInn Danube okupio različite dionike aktivne na području eko-inovacija na događajima povezivanja i umrežavanja na nacionalnoj i transnacionalnoj razini. Prikupljena saznanja o uspješnim i neuspješnim eko-inovacijama prikazana su u Smjernicama za uspješan prijenos eko-znanja u praksu temeljeno na prijašnjim iskustvima u regiji i Zajedničkom vodiču koji služe za snalaženje u trenutnom stanju inovacija, s prikazanim uspješnim primjerima eko-inovacija, listom kontakata nacionalnih inovacijskih struktura – inkubatorima, znanstvenim i tehnološkim parkovima, agencijama, patentnim uredima, kao i pregled nacionalnog zakonodavstva, trgovačkih prava i drugim korisnim informacijama.

Stvaranje kapaciteta i poticanje svijesti za eko-inovacijama bila je misija koja je ispunjena na tri pilot akcije – Zelene ljetne škole održane u Stuttgartu, Bratislavi i Beču te dva međunarodna foruma zelenih inovacija u Brnu i Stuttgartu. Eko-inovativne ideje bile su u središtu pozornosti. Start-up-ovi, studenti i istraživači najprije su uz pomoć stručnjaka radili na razvoju inovativnih rješenja te ih na kraju predlagali međunarodnim stručnjacima i investitorima.

Pri samom kraju projekta može se zaključiti da su poduzeti značajni napori da se moto projekta, „ekološki problemi ne poznaju granice – moramo djelovati zajedno kako bismo ih riješili“, opravda.