PROGRAM PRIPREME I PROVEDBE RAZVOJNIH PROJEKATA

PROGRAM PRIPREME I PROVEDBE RAZVOJNIH PROJEKATA

 

Predstavnici REDEA-e sudjelovali su 24. rujna 2012. na konferenciji povodom završetka projekta tehničke pomoći IPA IIIC. Tom prigodom ministar Grčić je pozvao još jednom sve predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, udruge, razvojne agencije i druge gospodarske subjekte da brzo i efikasno pripremaju projekte kako bi spremni dočekali 2013. godinu i strukturne fondove. U tome im može pomoći Program pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova EU u 2012. godini kojeg provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Program je osmišljen kao potpora razvojnim projektima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koji su prihvatljivi za prijavu na natječaje iz fondova EU (za sada kroz IPA program, a uskoro iz strukturnih fondova Europske unije).


Na konferenciji i sastanku održanom nakon same konferencije istaknuto je nekoliko važnih informacija:

  

  • najkasnije  do kraja godine očekuje se novi raspis Potprograma II. Priprema lokalnih razvojnih projekata na potpomognutim područjima unutar Programa pripreme i provedbe razvojnih  projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova EU. Iz Međimurske županije moći će se prijaviti 14 jedinica lokalne samouprave sa statusom II. skupine prema indeksu razvijenosti.
  • također još ove godine očekuje se i novi raspis Potprograma I. Priprema regionalnih razvojnih projeka. U prvom raspisu ovog poziva, tehničku pomoć koriste dva projekta iz Međimurske županije, uključena u velike regionalne projekte koji se provode u suradnji sa susjednim županijama – Regija digitalnih muzeja i Mreža tehnoloških parkova. Na drugi raspis moći će se prijavljivati projekti vezani uz poduzetničku  i turističku infrastrukturu.
  • najavljen je i program EIB III. Preporuka za jedinice lokalne i regionalne samouprave je da se jače uključe u ovaj program, osobito s projektima vezanim uz vodoopskrbu i odvodnju.

 

Za sve dodatne informacije pozivamo vas da se obratite u REDEA-u.