PRIZNANJE PROJEKTU CENTRA ZNANJA NA SKUPU O PODUZETNIŠTVU U LITVI

PRIZNANJE PROJEKTU CENTRA ZNANJA NA SKUPU O PODUZETNIŠTVU U LITVI


U glavnom gradu Litve, Vilniusu  početkom tjedna, točnije 25. i 26. studenog 2013. održana je godišnja Skupština malog i srednjeg poduzetništva – SME Assembly u organizaciji Europske komisije i litavskog Ministarstva gospodarstva. Cilj ovog skupa bio je na istom mjestu okupiti poduzetnike i potporne institucije iz zemalja članica EU i visoke dužnosnike zadužene za kreiranje politike pomoći malim i srednjim poduzećima (MSP) te kroz rasprave dobiti odgovore na pitanja na koji način i kojim mjerama olakšati poslovanje poduzetnicima.

 

Jedan od glavnih događaja skupa bila je dodjela nagrada Europske komisije – European Enterprise Promotion Awards za projekte koji promiču poduzetništvo i poduzetnički način razmišljanja. Centar znanja Međimurske županije, koji je REDEA kandidirala za dobivanje nagrade Europske komisije, dobio je priznanje kao nacionalni pobjednik u kategoriji Unaprjeđenje poslovnog okruženja. Ova nagrada potvrdila je kako je Centar znanja zaista kvalitetan projekt prepoznat i izvan granica Hrvatske.

 

Cijeli ovaj skup bio je osmišljen kao niz predavanja i debata u kojima su predstavljeni rezultati dosadašnjih provedenih inicijativa te su najavljeni budući programi i mjere kojima EU namjerava asistirati MSP kako bi potaknula gospodarski rast i razvoj te otvaranje novih radnih mjesta.

 

Kolika je važnost MSP za gospodarstvo EU najbolje je u svom obraćanju prisutnima objasnio Daniel Calleja, izaslanik Europske unije za MSP, rekavši da su mala i srednja poduzeća trenutačno glavni nosioci gospodarstva EU, jer čine 99% svih poduzeća i osiguravaju više od 80% svih radnih mjesta. Glavni zaključak skupa bio je da čak i najveće kompanije bez MSP nemaju sljedeću veliku ideju te je stoga potrebno osmisliti mehanizme i poticaje koji će pomoći malim i srednjim poduzećima u Europi da postanu što više konkurentna na međunarodnom tržištu.