PREZENTACIJA PROCESA IZRADE STRATEGIJE RURALNOG RAZVOJA MEÐIMURSKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE 2008-2013

PREZENTACIJA PROCESA IZRADE STRATEGIJE RURALNOG RAZVOJA MEÐIMURSKE ŽUPANIJE ZA RAZDOBLJE 2008-2013

 

U utorak, 15. siječnja, u zgradi Scheier  javnosti je predstavljen projekt izrade Strategije ruralnog razvoja Međimurske županije. Nositelj procesa izrade za Međimursku županiju je Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA d.o.o., dok je partner za pružanje stručne i tehničke pomoći tvrtka SEEDEV d.o.o. iz Zagreba, koja je okupila ekipu stručnjaka s ciljem što kvalitetnije pripreme dokumenta. Obzirom da je projekt podržan kao pilot projekt Ministarstva poljoprivrede, a u kontekstu procesa regionalizacije razvoja RH, dobio je financijsku i stručnu  potporu Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim narodima – UN FAO.

 

Direktor Regionalne razvojne agencije, Matija Derk, na prezentaciji je objasnio ulogu REDEA-e u samom procesu izrade. Međimurski župan, Josip Posavec, naglasio je važnost Strategije u kontekstu ukupnog razvoja županije, a naročito vezano uz daljini razvoj poljoprivrede i turizma. Skupu se obratio i predstavnik FAO-a Stjepan Tanić. Samu prezentaciju procesa izrade ispred tvrtke SEEDEV održao je Josip Jagušt, stručnjak za održivi razvoj zadužen za koordinaciju cijelog procesa izrade.

 

Strategija ruralnog razvoja Međimurske županije obuhvatiti će poljoprivredu, agri-poslovni sektor, te ruralni turizam uz identifikaciju financijskih resursa koji su potrebni za provedbu strategije. Temeljem zaključaka strategije predviđena je izrada akcijskog plana, koji će sadržavati jasne prioritetne mjere i aktivnosti potrebne za ostvarivanje ciljeva iznesenih u Strategiji.

 

U izradi Strategije koristit će se tzv. „stakeholder pristup“, što znači maksimalno moguće uključenje što većeg broja ključnih interesnih skupina (državne službe, institucije, poslovni subjekti, udruge, itd.) u proces izrade. Prilikom prezentacije predstavljeni su i stručnjaci za pojedina područja koji će raditi na Strategiji: Pascal Bernardoni, Remy Reymann, Ivana Dulić Marković, Tina Ohman Rowe, Eduard Kušen i Josip Jagušt, a uključiti će se i stručnjaci resornih ministarstava. Veliki interes za ovu tematiku potvrdio je i izuzetno veliki broj prisutnih, koji su pozvani da kroz radionice, analize i tematske sastanke u narednih nekoliko mjeseci aktivno sudjeluju u procesu izrade. Strategija bi trebala biti završena do studenog 2008. godine.