PREKOGRANIČNA ŠKOLSKA PARTNERSTVA

PREKOGRANIČNA ŠKOLSKA PARTNERSTVA


ERSTE Zaklada i Akademija srednje europskih škola (ACES) započinju novi, šesti ciklus natjecanja za prekogranična školska partnerstva, a škole iz Hrvatske su pozvane da budu među 15 zemalja sudionica. Ovogodišnja tema je „Provjera stvarnosti – kako vidimo i stvaramo svijet putem medija“, a prijedlozi projekata se mogu dostaviti do 30. travnja 2012. godine.

Škole iz Hrvatske se pozivaju da nađu partnersku školu putem web site-a www.aces.or.at s kojom će zajedno sudjelovati na projektu. Međunarodni žiri će izabrati najbolje projekte i pobjednici će dobiti financijska sredstva, podršku tijekom provođenja projekta, a imati će i priliku sudjelovati na ACES sastancima.

Školsku mrežu ACES osnovala je Zaklada ERSTE 2006. godine u suradnji sa neprofitnom organizacijom VČELI DOM iz Slovačke i Interkulturalnim centrom iz Austrije. ACES ima za cilj povezati nastavnike i učenike iz srednje i jugoistočne Europe i tako premostiti granice. Ovu inicijativu podržavaju i sva ministarstva prosvjete zemalja sudionica. Cilj je da se omogući i unaprijedi interkulturalni dijalog i suradnja mladih ljudi, kako bi se stvorila mreža razmjene znanja, učenja i inovacija. Do sada, približno 20,000 učenika i 2,500 profesora sudjelovalo je u programu ACES. 
 Zemlje koje se mogu prijaviti na natjecanje su Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Rumunjska, Slovačka, Srbija, Kosovo i Slovenija. 

Detaljne informacije o projektu ACES možete videti na: http://www.aces.or.at

Kontakt: Danijela Mandušić, Koordinatorica Zaklade ERSTE za Hrvatsku (0955356399, zaklada.erste@gmail.com).