PREDSTAVLJENI IZVORI FINANCIRANJA I PRIMJERI PROJEKATA PODUZETNIKA U PODRUČJU ISTRAŽIVANJA I RAZVOJA

PREDSTAVLJENI IZVORI FINANCIRANJA I PRIMJERI PROJEKATA PODUZETNIKA U PODRUČJU ISTRAŽIVANJA I RAZVOJA

Jučer je u organizaciji Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje održan DAN OTVORENIH VRATA EU PROJEKATA PODUZETNIKA – prva iskustva poduzetnika s natječajima vezanim uz istraživanje, razvoj i inovacije. Bilo je to završno događanje u sklopu DANA OTVORENIH VRATA EU PROJEKATA koji se održavaju od 9. do 19. svibnja 2019. godine u cijeloj Hrvatskoj.

Naglasak je bio na projektima vezanim uz istraživanje, razvoj i inovacije kao osnovnim pokretačima gospodarstva temeljenog na znanju te inovativnim proizvodima i uslugama kojima Međimurje teži.

Ivan Plačko, direktor Tehnološko – inovacijskog centra Međimurje predstavio je 8. krug Programa provjere Inovativnog koncepta PoC8 koji je trenutno dostupan poduzetnicima za financiranje pred komercijalnih aktivnosti tehničke i komercijalne provjere inovativnog koncepta kao što su razvoj prototipa i demonstracija tehničke izvedivosti.

Goran Barasac  i Alojzije Šestan iz poduzeća Šestan – Busch d.o.o. te Mirko Leško iz poduzeća Leško d.o.o. s okupljenima su vrlo otvoreno podijelili stečena iskustva prilikom pripreme i prijave te provedbe ovako opsežnih i zahtjevnih projekata. Oba poduzeća provode projekte prijavljene na prvi poziv Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“. Budući da je drugi Poziv najavljen za lipanj 2019., ta su iskustva itekako korisna okupljenim poduzetnicima. Predstavljena je i ustanova Metalska jezgra, prva znanstveno-istraživačka ustanova u Međimurju, koja već sada okuplja iskusan projektni i istraživački tim koji može pomoći poduzetnicima u razvoju istraživačkih ideja.

Nakon prezentacija održana je kratka, ali vrlo konstruktivna panel diskusija, u okviru koje su okupljeni raspravljali o konkretnim izazovima u provedbi projekata i dali savjete poduzetnicima u publici. Naglasili su kako je preduvjet uspješnom projektu istraživanja i razvoja konkretna potreba za tim aktivnostima i tehnička ekspertiza poduzeća. Istaknuli su kako je izuzetno važno vlastiti tehnički tim zadužiti za provedbu projekta, a istovremeno su naglasili da je administrativni teret provedbe značajan pa je i tu potrebno osigurati odgovarajuću podršku. Otvorile su se i teme poput suradnje gospodarstva s akademskom zajednicom i mogućnostima kako je intenzivirati te sveprisutne problematike nedostatka ljudskih potencijala i usklađenosti obrazovanja s potrebama gospodarstva.