PREDSTAVLJENE MOGUĆNOSTI SURADNJE S KLASTERIMA BRODOGRADNJE

PREDSTAVLJENE MOGUĆNOSTI SURADNJE S KLASTERIMA BRODOGRADNJE

Predstavnici Hrvatskog klastera brodogradnje i Klastera brodogradnje Splitsko-dalmatinske županije predstavili su dosadašnje napore i rezultate u sustavnom organiziranju brodogradnje unutarnjih plovnih putova i rezultate u povezivanju klastera brodogradnje kao i inovacije za primjenu u brodogradnji koji su plod njihovog vlastitog razvoja. Prezentaciju održanu u petak 03. listopada 2008. godine u prostorima Glazbene škole u Varaždinu  zajednički su organizirali Varaždinska županija i Agencija za razvoj Varaždinske županije u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva.
Tom prilikom potpisan je sporazum o suradnji između Hrvatskog klastera brodogradnje, Klastera brodogradnje Splitsko-dalmatinske županije i Klastera gradnje cijevnih sustava. Poduzetnici sjeverozapadne Hrvatske upoznali su se  s mogućnostima uključivanja u rad Klastera , te su pozvani da ponude svoje proizvode i usluge Klasterima i njihovim članicama i time se uključe u konkurentnu utakmicu i promijene udio uvoza opreme u korist domaće proizvodnje. Sastanku su prisustvovala i međimurska poduzeća među kojima :

Bernarda d.o.o. , Pušćine koja je prisutnima predstavila svoju liniju madraca pod nazivom Nautica line Bernarda marine, madraci za sve vrste plovila, koji moraju zadovoljavati  specifične atmosferske uvjete boravka na plovilima
Čateks d.d., Čakovec, linija zaštitne odjeće i
Jelen d.d., Čakovec, zaštitna obuća.

U Okvirnom popisu uvozne opreme i materijala ponuđen je opširan pregled proizvoda koje uvoze hrvatska brodogradilišta. Još uvijek se velik dio opreme u brodogradnji nabavlja iz uvoza, te upravo tu leži velika prilika za domaće poduzetnike. 
Formiranje klastera predstavlja trend globalizacije i regionalizacije. Pozornost je usmjerena na poduzeća kako bi se lakše probila na inozemnom tržištu, poboljšala kvalitetu ali i kako bi svojim razvojem nametnula potrebu bržeg i kvalitetnijeg razvoja svih poduzeća okupljenih u klaster.