PREDSTAVLJENE MOGUĆNOSTI FINANCIRANJA PROJEKATA U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU

PREDSTAVLJENE MOGUĆNOSTI FINANCIRANJA PROJEKATA U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU

U organizaciji REDEA-e u petak, 28. veljače 2014., održano je predavanje o programima financiranja projekata u idućem financijskom razdoblju (2014. – 2020.) za područje poljoprivrede i ruralnog razvoja. O navedenim programima govorile su predstavnice Ministarstva poljoprivrede Davorka Hajduković, pomoćnica ministra (Uprava za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju) i Nada Trgovčević Letica, načelnica sektora u istoj upravi.

U prvom dijelu predavanja kratko je predstavljen IPARD program u okviru kojeg u ožujku, odnosno travnju, predstoje posljednji raspisi natječaja i to za mjere 103 i 101. Naglašeno je da će dokumentacija potrebna za prijavu na natječaje biti identična kao do sada s time da će prijavitelji, umjesto dosadašnje dvije, ovaj puta imati samo jednu mogućnost dopune dokumentacije.

U drugom dijelu predstavljeno je 16 mjera iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. s naglaskom na mjere čiji se raspis očekuje u drugoj polovici 2014. godine. Ove godine očekuje se raspis natječaja za dvije podmjere iz Mjere 4 – Ulaganja u fizičku imovinu, te dvije podmjere iz Mjere 6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja. U grupi mjera koje će biti raspisane u drugoj polovici godine osobito su zanimljive podmjere iz Mjere 7. Temeljne usluge obnove sela u ruralnim područjima, gdje su korisnici jedinice lokalne samouprave, komunalna poduzeća, ali i LAG-ovi, a potpore iznose 100% ukupnih prihvatljivih troškova.

Predavanju je prisustvovalo 70-tak zainteresiranih pa je bilo postavljeno i puno konkretnih pitanja. Naviše pitanja bilo je usmjereno na mjere koje se odnose na mlade poljoprivrednike te na mjere koje se odnose na pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na ruralnim područjima. Prilikom odgovaranja na mnogobrojna pitanja sudionika, pomoćnica ministra istaknula je da su mogućnosti prijave projekata i korištenja sredstava iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj iznimno velike i obuhvaćaju široki krug potencijalnih korisnika te da vjeruje će se svi zainteresirani moći pronaći u nekoj od 16 predviđenih mjera.