PREDSTAVLJENA 4 MINI VODIČA ZA PODUZETNIKE

PREDSTAVLJENA 4 MINI VODIČA ZA PODUZETNIKE

bizMinistarstvo poduzetništva i obrta je na trećoj Nacionalnoj konferenciji projekta „Poboljšavanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice – BIZimpact II“, održane 19. studenog 2014., predstavilo četiri mini vodiča za poduzetnike.

 

Na konferenciji su predstavljena četiri mini vodiča za poduzetnike: Zakon o radu, Prijenos poslovanja, Zaštita okoliša i Zaštita potrošača.

 

Otvarajući konferenciju Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta je izjavio: „Pri donošenju zakona i propisa ključna je procjena njihovih ekonomskih učinaka na poduzetnika i gospodarstvo u cjelini“. Maras je zahvalio Europskoj uniji na financiranju projekte te izrazio očekivanje da će mini vodiči doprinijeti boljoj informiranosti malih i srednjih poduzetnika.

 

„Mini vodič nije zamjena za zakon, ali će poduzetnicima i radnicima svakako omogućiti njegovo lakše razumijevanje. Poduzetnicima će smanjiti nedoumice, dok će se radnici moći upoznati sa svojim pravima“ – istaknuo je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava predstavljajući mini vodič Zakon o radu. Istaknuo je kako je novi zakon o radu korak naprijed, jer će omogućiti lakše poslovanje poduzetnika s ciljem očuvanja radnih mjesta, bržeg restrukturiranja tvrtki i sprečavanja rada na crno.

 

Voditelj projektnog tima Ricardo Pinto, izrazio je zadovoljstvo uspješnom provedbom dosadašnjih aktivnosti u sklopu kojih je: izrađena elektronička aplikacija koja će omogućiti poduzetnicima izravno sudjelovanje pri donošenju propisa, unaprijeđen je javno-privatni dijalog, pokrenut je SME forum i Newsleeter, organizirane su konferencije na regionalnoj razini, izrađeno je 12 mini vodiča, dok su u pripremi još tri (Zaštita na radu, Zaštita geografskog podrijetla i Dodaci sigurnosti hrane).

 

Mini vodiči donose najaktualnije informacije iz područja radnog zakonodavstva, prijenosa poslovanja, zaštite okoliša i zaštite potrošača te daju pregled i prikaz utjecaja propisa na poslovnu zajednicu te popis institucija i izvora gdje mali i srednji poduzetnici mogu potražiti dodatne informacije.

 

Mini vodiče su predstavili: Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava te Mirela Alpeza, Helena Čermak i Marko Baretić, stručnjaci projekta BIZimpact.

 

Mini vodiči su dostupni na preuzimanje na slijedećoj poveznici.