PREDSTAVLJEN PROGRAM „EUROPA ZA GRAÐANE 2007.-2013.“

PREDSTAVLJEN PROGRAM „EUROPA ZA GRAÐANE 2007.-2013.“

Na prvom info danu vezanom uz novi program Zajednice „Europa za građane 2007.-2013.“ u organizaciji Nacionalne zaklade za civilno društvo i Ureda Vlade za udruge, javnosti je 22.10. u Zagrebu predstavljen program koji će poticati interkulturalni dijalog među građanima te sudjelovanje građana u integracijama i stvaranju zajedničkog europskog identiteta. Hrvatska je prva zemlja nečlanica EU uključena u taj program.

 

Ukupna vrijednost programa iznosi 215 milijuna €, a sredstva se mogu povući prijavom projekata na jednu od četiri aktivnosti unutar programa: Aktivni građani za Europu, Aktivno civilno društvo za Europu, Zajedno za Europu te Aktivno europsko prisjećanje. U okviru tih aktivnosti provodit će se mjere poput bratimljenja gradova, strukturne potpore organizacijama civilnog društva, uspostave alata širenja informacija, zajedničkog odavanja počasti žrtvama nacizma i staljinizma i sl. Raspodjela sredstava nije regionalno determinirana, već će jedini kriterij za dodjeljivanje sredstava biti kvaliteta projekata.

 

Na predstavljanju je sudjelovao i šef misije EK za Hrvatsku Vincent Degert, koji je istaknuo da će kroz sudjelovanje u ovom programu hrvatski građani preko organizacija i udruga civilnoga društva moći aktivno sudjelovati u razvoju EU.

 

Programski vodič s detaljima o uvjetima natječaja dostupan je na stranici http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/guide/programme_en.htm, a više informacija o samom programu objavljeno je na stranicama Ureda za udruge Vlade RH (www.uzuvrh.hr).