PREDSTAVLJAMO METALSKU JEZGRU – CENTAR ZA METALOPRERAĐIVAČKU INDUSTRIJU

PREDSTAVLJAMO METALSKU JEZGRU – CENTAR ZA METALOPRERAĐIVAČKU INDUSTRIJU

Metalska jezgra je radni naziv razvojnog i edukacijskog centra za potrebe jačanja konkurentnosti metaloprerađivačke industrije u Međimurskoj županiji, ali i široj regiji, koji će se uspostaviti u sklopu Centra znanja Međimurske županije. Metalska jezgra bit će smještena u bivšoj jahaoni uz Ulicu bana Josipa Jelačića, a djelovat će kao središnje mjesto u kojem će tvrtke iz metaloprerađivačkog sektora u Međimurju i regiji moći dobiti savjete i usluge kojih trenutno nema na tržištu ili su dislocirane, što rezultira dodatnim troškovima. Potreba za pokretanjem ovakvog centra utvrđena je u izravnom kontaktu s poduzetnicima u sklopu istraživanja inovativnog potencijala regije provedenog u okviru projekta prekogranične suradnje I3CT Crossborder Clustering tijekom kojeg su obavljeni sastanci s dvadesetak najznačajnijih tvrtki u metaloprerađivačkoj branši u Međimurju.
 

U ovoj inicijalnoj fazi razvoja projekta identificirane su potencijalne usluge Metalske jezgre koje će se u sljedećem razdoblju dalje razvijati, a uključuju edukacije (primjerice, čitanje radioničkih nacrta, poznavanje materijala, prezentacija proizvoda, CAD/CAM modeliranje, zavarivanje (simulator)), umjeravanje, savjetovanje za razvoj proizvoda, konstrukcijski inženjering, savjetovanje za marketing proizvoda, a u kasnijoj fazi i inkubaciju. Na temelju potreba gospodarstva, a u suradnji sa srednjoškolskim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama, sustavno će se raditi na izgradnji ljudskih resursa u metaloprerađivačkom sektoru kroz edukativne aktivnosti i predviđanje vještina potrebnih za ovu industriju. Osim toga, centar bi trebao služiti kao središnja točka za zajedničke sinergijske inicijative u međimurskoj i regionalnoj metalskoj industriji.

 

U tijeku je priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju jahaone. Rekonstrukciju i razvoj Metalske jezgre planirano je financirati iz strukturnih fondova EU-a, a prijavit će se na prvi relevantni natječaj koji se očekuje još ove godine.

130402_Centar_znanja_-_grafika_Stanje_i_plan_po_fazama