PREDSTAVLJAMO ITEO – INSTITUT ZA PROMICANJE KULTURE ZNANJA

PREDSTAVLJAMO ITEO – INSTITUT ZA PROMICANJE KULTURE ZNANJA

Iteo, glavni lik romana Waitapu međimurskog pisca i moreplovca Jože Horvata, bio je izuzetno znatiželjan i odlučan u ostvarivanju svojih snova. Prema njemu smo odlučili nazvati Institut za promicanje kulture znanja, novu instituciju koja se planira osnovati u okviru projekta Centra znanja Međimurske županije, a s radom bi mogla započeti do kraja 2014. godine. Centar znanja Međimurske županije složeni je strateški projekt čiji je cilj na jednom mjestu okupiti različite institucije ključne za razvoj Međimurske županije i šire regije kako bi se u konačnici osigurali preduvjeti za jačanje konkurentnosti regije u cjelini.


Svrha Itea bit će popularizacija znanosti i poticanje motiviranih učenika osnovnih i srednjih škola na kritičko promišljanje kroz programe neformalnog obrazovanja (projektni rad s mentorima, pripreme za natjecanja, tvornice znanosti), kao i provođenje programa cjeloživotnog učenja za osobe zainteresirane za daljnji profesionalni razvoj. U ovoj fazi razrade projekta u sklopu Itea predviđene su sljedeće skupine usluga: i) jačanje kapaciteta mentora kroz edukacije; ii) mentorske usluge za motivirane učenike; iii) profesionalna orijentacija i razvoj karijere; iv) neformalni programi obrazovanja u skladu s potrebama tržišta rada.


Iteo će biti smješten u objektu nekadašnje stražarnice na ulazu u kompleks bivše vojarne u Čakovcu, a predviđeni su prostori za sljedeće sadržaje: Social lab (laboratorij za društvena istraživanja, informatiku i dizajn), Wetlab (laboratorij za biologiju i kemiju), Tech lab (laboratorij za tehnološka istraživanja i fiziku), kao i prostor za druženje i razmjenu ideja s čitaonicom te multimedijalnu učionicu.


Ciljne skupine kojima su namijenjeni prostori i usluge Itea su motivirani učenici osnovnih i srednjih škola prvenstveno iz Međimurske županije, ali i šire regije, zatim učitelji i profesori mentori, te radno sposobne osobe zainteresirane za daljnji profesionalni razvoj kroz programe cjeloživotnog učenja.


U tijeku je priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju građevine. Rekonstrukcija i razvoj Itea planirano je financirati iz strukturnih fondova EU-a, a prijavit će se na prvi relevantni natječaj koji se očekuje još ove godine.

Drvo

130402_Centar_znanja_-_grafika_Stanje_i_plan_po_fazama