PREDSJEDNIK MILANOVIĆ U PRVOM SLUŽBENOM POSJETU MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI OBIŠAO CENTAR ZNANJA

PREDSJEDNIK MILANOVIĆ U PRVOM SLUŽBENOM POSJETU MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI OBIŠAO CENTAR ZNANJA

Bivši kompleks vojarne u Čakovcu 2007. godine prenesen je u vlasništvo Međimurskoj županiji, čime je otvoren prostor razvoju Centra znanja Međimurske županije s ciljem da se na jednom mjestu razvijaju institucije iz visokoobrazovnog, poslovnog i javnog sektora kako bi se omogućila njihova interakcija te kvalitetniji zajednički rad.

Trinaest godina kasnije, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije, Svjetske banke i sredstvima iz EU fondova na prostoru Centra znanja u funkciji je šest bivših vojnih objekata u kojima djeluje 8 podupirućih, obrazovnih i znanstvenih institucija:  Međimursko veleučilište u Čakovcu s četiri studijska programa i tisuću studenata, Studentski dom s 32 kreveta i restoranom, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA kao regionalni koordinator i regionalna razvojna agencija u kojoj radi 21 stručnjak, Tehnološko-inovacijski centar Međimurje s poslovnim inkubatorom u kojem djeluje 60  inkubiranih poduzeća s više od 100 zaposlenih, Međimurska energetska agencija MENEA s 8 stručnjaka za podršku u podizanju energetske učinkovitosti, MIN – Međimurje, investicije, nekretnine za upravljanje imovinom MŽ, Turistička zajednica Međimurske županije i Razvojno-edukacijski centar za Metalsku industriju Metalska jezgra Čakovec. Centar znanja MŽ, kao dio poslovne zone Poslovni park Međimurje, predstavlja najbolji primjer i nadahnjujuću inicijativu revitalizacije prostora, strateškog planiranja, usmjerenog djelovanja i sinergije potpornih, obrazovnih i znanstvenih institucija te ga je upravo iz toga razloga, u okviru svog prvog posjeta Međimurskoj županiji, obišao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Centar znanja zamišljen je kao mjesto sinergije obrazovanja i gospodarstva, što najbolje potvrđuje Metalska jezgra, prva znanstveno-istraživačka ustanova na području sjeverozapadne Hrvatske u području strojarstva koja će provoditi vrhunska istraživanja usmjerena na jačanje znanstvene izvrsnosti, stvaranje društva znanja te povećanje konkurentnosti metalske i povezanih industrija. Na oko 2000 m2 smješteni su laboratoriji, radionice, izložbeni prostor, uredi i učionice, a među vrhunskom opremom koja se nalazi u Metalskoj jezgri je 3D FDM printer marke Stratasys F900, jedini takav printer u krugu od 500 km (prvi najbliži printer nalazi se u Milanu).

Uz Metalsku jezgru, predsjednik Milanović se upoznao s radom Tehnološko inovacijskog centra, u kojem je smješteno 40 start up poduzeća, te je obišao Međimursku palaču turizma i multimedijalnu postavu pod nazivom “Ekomuzej Međimurje malo“, svojevrsni virtualni “međimurski Minimundus “, Međimurje u malom.

Centar znanja Međimurske županije primjer je kako se odgovorno, vrijedno i konstruktivno postupa s idejama jer potrebne su ideje i dobra organizacija da bi se dobio europski novac.“, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović istaknuvši da Međimurje, odnosno Međimurci mogu poslužiti kao uzor drugima.

Među dobrim primjerima prakse u Međimurju izdvajaju se mnoga uspješna poduzeća, a predsjednik Milanović posjetio je tvrtku Centrometal u Macincu koja je regionalni lider na tržištu proizvoda za centralno grijanje i primjer izvozno orijentirane tvrtke. Direktor tvrtke Davor Zidarić naglasio je da izvoze više od 70 % proizvoda, i to diljem svijeta. Svoj posjet Međimurskoj županiji predsjednik Milanović završio je obilaskom romskog naselja Parag u kojem se susreo s predstavnicima romske nacionalne manjine.

Izvor: https://medjimurska-zupanija.hr/2020/10/19/predsjednik-milanovic-u-prvom-sluzbenom-posjetu-medimurskoj-zupaniji-obisao-centar-znanja-medimurje-moze-posluziti-kao-uzor-hrvatskoj/