PREDAVANJEM U ZAGREBU ZAPOČELA EDUKACIJA O PODMJERAMA 4.1. I 4.2. IZ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA

PREDAVANJEM U ZAGREBU ZAPOČELA EDUKACIJA O PODMJERAMA 4.1. I 4.2. IZ PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA

ječam-polje

ječam-poljeU prepunoj Kino dvorani Ministarstva poljoprivrede u četvrtak 22. siječnja 2015. održano je predavanje uoči objave natječaja za podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. Predavanje su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te HBOR-a.

Potvrđeno je da se natječaji otvaraju 30. siječnja 2015., konkretno operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava i 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš iz podmjere 4.1., te operacija 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima iz podmjere 4.2. Operacije vezano uz korištenje obnovljivih izvora energije neće biti obuhvaćene prvim natječajem. Natječaji će biti otvoreni 60 dana.

Iako je u Pravilnicima objavljenim 21. siječnja 2015. u Narodnim novinama, objavljeno da će biti moguće prijaviti integrirani projekt putem kojeg bi korisnici mogli obuhvatiti najmanje dvije operacije unutar podmjera 4.1. i 4.2., a koje su proizvodno povezane te koje zajedničkom provedbom ostvaruju bolji rezultat i time ostvariti dodatni 20% potpore, nažalost iz Europske komisije je u zadnji tren stigla odluka da to neće biti moguće.

Također, najavljeno je da bi krajem godine trebao izaći ponovni natječaj za mjeru 4. Ulaganje u fizičku imovinu, a u drugome kvartalu ove godine podmjera 6.1. Potpora mladim poljoprivrednicima.

Pravilnici su objavljeni u Narodnim novinama 7/15, 21. siječnja 2015. godine i možete im pristupiti na sljedećim poveznicama za mjeru 4.1. te za mjeru 4.2.

Za pomoć i dodatne informacije možete se obratiti u REDEA-u na broj telefona 040 395 528.