PREDAVANJE O SUNČEVOJ ENERGIJI

PREDAVANJE O SUNČEVOJ ENERGIJI

Želite li, umjesto da im plaćate, prodavati električnu energiju HEP-u? Planirate li se grijati i hladiti sunčevom energijom? Ili navodnjavati polja bez plaćanja goriva? Sunčeva energija to omogućuje. Dođite poslušati stručnjake i porazgovarajte s njima i s predstavnicima tvrtki koje znaju kako se to radi.

            U zadnjih desetak godina u  Hrvatskoj značajno raste uporaba sunčeve energije za  zagrijavanje potrošne vode, grijanje prostora te proizvodnju električne energije. Većina solarnih sustava ugrađenih u tom periodu proizvedena je u zemljama Europske Unije, a tijekom devedesetih se godina prošlog stoljeća pojavio i izvjestan broj domaćih proizvođača.

            Europska unija jasno je odredila svoju energetsku politiku – da energiju treba razumno trošiti i da se rabe obnovljivi izvori u svrhu smanjenja emisije štetnih plinova i utjecaja na klimatske promjene. Važnu ulogu u tome ima sunčeva energija pa Međimurska energetska agencija – MENEA organizira u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB), Energetskim institutom Hrvoje Požar (EIHP) i Centrom za obnovljive izvore (CERES) prikaz uporabe sunčeve energije.

            Cilj je ovih predavanja građanima prikazati kako se može rabiti sunčeva energija i povezati ih sa stručnjacima i s tvrtkama koje se bave proizvodnjom sastavnica solarnih sustava. Želja nam je i povezivanje zainteresiranih korisnika i međimurskih privrednika sa stručnjacima i tvrtkama koje se bave ne samo solarnim sustavima, već i ostalim sastavnicama koje pridonose učinkovitom i ekološki prihvatljivom korištenju energije u zgradarstvu.

            Predavanja i prikazi tvrtki održat će se

 

u utorak 16. lipnja 2009. godine u dvorani Scheier u Čakovcu

od 10 do 14 sati

           

Predavanja:

10.00–10.30 Dr. Natko Urli, CERES: Novosti u području uporabe sunčeve energije

10.30–11.00 Doc. dr. sc. Damir Dović, FSB: Kolektori sunčevog zračenja

11.00–11.30 Doc. dr. sc. Damir Dović, FSB: Aktivni solarni sustavi

11.30–12.00 Željka Hrs Borković, dipl. ing. arh. i Margareta Zidar, dipl. ing. arh, EIHP:  Pasivni solarni sustavi

12.00–12.30 Prof. dr. Srećko Švaić, FSB: Ispitivanje solarnih sustava

12.30–13.15 Prikazi tvrtki:

            Centrometal, Macinec

            Horvatić, Bregana

            SVEA Kanal Zadar.

 

            Nakon predavanja i prikaza tvrtki bit će domjenak.

 

Molimo Vas da svoj dolazak potvrdite na e-mail info@menea.hr ili na broj telefona 040/395-560.

 

Srdačan pozdrav,

 

Međimurska energetska agencija  – MENEA d.o.o.