POTPISAN UGOVOR O DODJELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA METALSKU JEZGRU

POTPISAN UGOVOR O DODJELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA METALSKU JEZGRU

U sjedištu Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu, u ponedjeljak 28. svibnja 2018. godine, potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje projekta pod nazivom Razvojno edukacijski centar za metalsku industriju – Metalska jezgra!

Župan Međimurske županije Matija Posavec, ministrica znanosti i obrazovanja prof.dr.sc Blaženka Divjak i ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje projekata EU Tomislav Petric potpisnici su ugovora kojim se Međimurskoj županiji, kao nositelju projekta, dodjeljuje bespovratnih 31.290.223,12 kuna EU sredstava, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak čestitala je korisnicima i rekla da će sredstva omogućiti značajan iskorak u istraživanjima, privlačnosti za mlade istraživače, te veću mogućnost suradnje s inozemnim istraživačima i gospodarskim sektorom, uključujući i privlačenje znanstvenika iz cijelog svijeta. Imamo razvoj novih prehrambenih centara i robotike u Zagrebu, razvoj metalske industrije u Međimurskoj županiji, projekt energetske učinkovitost u Splitu, istraživanje dijagnostike malignih bolesti u Osijeku, i druge kazala je i dodala da se radi o značajnom poticaju za gospodarstvo, jer se svako uspješno gospodarstvo temelji na obrazovnom sustavu izvrsnoj znanosti.

U okviru projekta čija će provedba trajati  od 1. srpnja 2018. do 1. travnja 2020. bit će obnovljen i adaptiran već ruševni objekt bivše jahaone te nabavljena napredna tehnološka oprema za provođenje istraživačkih projekata u suradnji s gospodarstvom. Ključnu podršku u uspostavljanju i razvoju istraživačkih aktivnosti Metalska jezgre pružit će projektni partneri – Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci, Fakultet organizacije i informatike Varaždin i Međimursko veleučilište u Čakovcu.

Potpisu ugovora uz predstavnike Međimurske županije i Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje prisustvovali su i Jako Horvat, privremeni ravnatelj ustanove Metalska jezgra te Ana Kralj zamjenica direktorice, REDEA-e.