POTPISAN NOVI UGOVOR ZA OBNOVU ZGRADE U BIVŠOJ VOJARNI

POTPISAN NOVI UGOVOR ZA OBNOVU ZGRADE U BIVŠOJ VOJARNI

Župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor tvrtke izvođača Tekeli Projekt Inženjering d.o.o. Mursko Središće Igor Tekeli u Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurje REDEA-i potpisali su, 11. siječnja 2018. godine 3,5 milijuna kuna težak Ugovor o javnoj nabavi radova „Rekonstrukcija zgrade u bivšoj vojarni u Čakovcu“ – za projekt Attractour. Projektom sveukupne vrijednosti 11,2 milijuna kuna uspostavit će se dvije turističke atrakcije s centrima za posjetitelje, jedna u Mađarskoj, a jedna u Hrvatskoj.

Direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović napomenula je da je projekt započeo s provedbom u rujnu prošle godine, te je financiran iz programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Vodeći partner na projektu za koji je više od polovice sredstava predviđeno utrošiti upravo u Međimurju, je REDEA, a projektni partneri su Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije, Grad Letenye i tamošnje Sveučilište Panonia.

Ugovor je potpisan uz prisustvo zamjenice župana Sandre Herman, asistentice na projektu Maje Golubić, pročelnice Upravnog odjela za poslove skupštine i opće poslove Nede Šarić, pročelnika Upravnog odjela za poslove župana Gorana Gotala, Darka Radanovića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti, članice projektnog tima Petre Pavičić, te Ivana Vinkovića koji će provoditi stručni nadzor. U Međimurskoj županiji uvest će se ETIS sustav – „Europski sustav pokazatelja za turizam za održivo upravljanje odredištima“, a koji uključuje i rekonstrukciju zgrade u bivšoj vojarni, nekadašnje stražarnice, gdje će se stvoriti Centar za posjetitelje, smjestiti Turistička zajednica Međimurske županije, ali i prirediti memorijalna soba s vizualima bivše vojarne, da se vidi kako je ovo dvorište, danas veliko gradilište, izgledalo nekada. Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula objasnio je kako će novi ured TZ živjeti 24 sata dnevno, za turizam, kulturu, tradicionalnu, kulturnu, materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu. Već su u planu i prve aktivnosti gdje će se u ovom pravom centru znanja pokrenuti inovacije s aspekta turizma, što je i prikazano u samom prostoru nekadašnje stražarnice prilikom obilaska. Kako je napomenuto, s mađarske strane, u Letenyju će se rekonstruirati dvorac Szapary. Obje strane se slažu, samo razvojem i promocijom zajedničkih turističkih paketa poboljšat će se u konačnici turistička ponuda projektnog područja te doprinijeti povećanju broja posjetitelja.