POČELA PROVEDBA PROJEKTA RURES

POČELA PROVEDBA PROJEKTA RURES

Projekt RURESPromote the Sustainable Use of Renewable Resources and Energy Efficiency in Rural Regions (Poticanje održive upotrebe obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti u ruralnim područjima) odobren je u sklopu programa Interreg Središnja Europa (Interreg Central Europe), a  kao projektni partneri iz Hrvatske u njemu sudjeluju Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o. i Međimurska energetska agencija d.o.o.

RURES-RGBGlavni je cilj projekta istražiti potencijale upotrebe obnovljivih izvora energije te povećati energetsku učinkovitost u ruralnim područjima koja imaju veliki potencijal za postizanje energetske autonomnosti. Jedna od većih aktivnosti projekta je provedba pilot investicije povećanja energetske učinkovitosti zgrade u kojoj se nalaze REDEA i MENEA kroz postavljanje “smart metering” sistema, LED rasvjete, solarnih panela i energetski učinkovitih kućanskih uređaja. Zgrada bi kasnije provedbom ovog ulaganja služila kao primjer energetski učinkovitog radnog prostora za sve ostale zgrade koje su u javnom vlasništvu.

Vodeći partner projekta je Aufbauwerk Region iz Leipziga (Njemačka) dok ostali partneri dolaze iz Poljske, Slovenije, Mađarske, Češke i Hrvatske. Ukupni budžet projekta iznosi 2.169.295,25 eura od čega na hrvatske partnere otpada 369.105,00 eura. Od navedenog iznosa 85 % sredstava je sufinancirano iz programa Interreg Središnja Europa putem Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt je počeo 1. 7. 2017., a završava 30. 6. 2020. tj. traje ukupno 36 mjeseci. Više informacija o projektu dostupno je na web stranici projekta: http://www.interreg-central.eu/Content.Node/RURES.html