PILOT – PROJEKT EUROPSKE KOMISIJE: DODJELA BESPOVRATNIH SREDSTAVA PODUZETNICIMA IZVOZNICIMA

PILOT – PROJEKT EUROPSKE KOMISIJE: DODJELA BESPOVRATNIH SREDSTAVA PODUZETNICIMA IZVOZNICIMA

Program pod nazivom „Podrška povećanju konkurentnosti i izvoza malih i srednjih poduzetnika u Republici Hrvatskoj“ namijenjen je isključivo privatnom sektoru i to izvozno orijentiranim poduzetnicima. U okviru programa dodjeljivat će se bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 do 100.000 € za aktivnosti koje potiču povećanje konkurentnosti i izvoza. Europska komisija sufinancira projekte sa 75%, dok 25% sredstava osigurava prijavitelj projekta. Natječaj postaje služben nakon što ga Europska komisija objavi, zajedno sa smjernicama, što se očekuje sredinom studenog 2007.

 

Najavljuje se da će natječaj trajati 75 dana, a moći će se prijaviti poduzetnici koji se bave proizvodnjom hrane i bezalkoholnih pića, preradom drva i proizvodnjom proizvoda od drva, proizvodnjom proizvoda od gume i plastike, proizvodnjom metala i proizvoda od metala, prijevoznih sredstava te ostalom prerađivačkom industrijom. Računalne i srodne djelatnosti također su prihvatljiva djelatnost.

 

 

U okviru programa financirat će se različite vrste aktivnosti koje su ključne za povećanje konkurentnosti i izvoza kao što su testiranje proizvoda, priprema marketinških i promidžbenih strategija, promocija i stavljanje na tržište novih izvoznih proizvoda, sudjelovanje na međunarodnim sajmovima i događajima i dr., pod uvjetom da su usklađene s ciljevima programa. Očekuje se da će maksimalno trajanje implementacije biti 12 mjeseci.

 

Kao nositelj projekta moći će se javiti izvozno orijentirana mala i srednja poduzeća u privatnom vlasništvu (d.o.o., obrti, zadruge) s više od 10 zaposlenih i sa sjedištem u Republici Hrvatskoj. Poduzeća moraju dokazati da su u prethodnoj godini ostvarila dobit te da više od 25% prihoda ostvaruju izvozom.

 

Sve informacije o ovom programu bit će dostupne na internetskoj stranici izvoz.hr i na internetskim stranicama Središnje jedinice za financiranje i ugovaranje cfcu.mfin.hr. U sljedećih nekoliko mjeseci bit će organizirane informativne radionice na kojima će svi zainteresirani poduzetnici moći dobiti podrobnije informacije o programu, načinu plaćanja, prihvatljivim troškovima i sl., a obavijesti o radionicama bit će pravovremeno objavljene na stranici www.redea.hr.