OSNOVAN SAVEZ HRVATSKIH UDRUGA (CLUSTERA) INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJA – cro.ict

OSNOVAN SAVEZ HRVATSKIH UDRUGA (CLUSTERA) INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJA – cro.ict

Sedam mjeseci nakon početka inicijative osnivanja regionalnih clustera informacijsko-komunikacijskih tehnologija, 19. rujna u Rijeci je održana osnivačka skupština Saveza hrvatskih ICT udruga – cro.ict. Za predsjednika Saveza jednoglasno je izabran Boris Krstanović, predsjednik riječkog GRIT ICT Clustera, a za dopredsjednika Jean Pierre Maričić iz osječkog udruženja. Među osnivačima je i Međimurski IT Cluster, kojeg su na osnivačkoj skupštini predstavili predsjednik Mladen Novak te Dejan Kovač. 
 
Osnivanje saveza potpomogao je USAID (Projekt jačanja malog i srednjeg poduzetništva) i GZT (Njemačko društvo za tehničku suradnju), kao i razvojne institucije pa je tako jedan od regionalnih partnera novoosnovanog saveza i Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA.
 
Prilikom obraćanja osnivačima i uzvanicima na skupštini, Joe Welsh, voditelj projekta USAID, naveo je da uz turizam vidi sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija kao najperspektivniji za rast hrvatskog gospodarstva. S obzirom da su brojne analize pokazale da hrvatskoj ICT industriji za postizanje značajnijih izvoznih rezultata nedostaju prepoznatljivost, ljudski resursi i inovativni softverski proizvodi, suradnja kroz povezivanje u clustere trebala bi omogućiti postizanje sinergije različitih tehnoloških i poslovnih kompetencija te povećati konkurentnost. 
 
Regionalni clusteri za sada su, osim u Čakovcu, registrirani u Osijeku, Varaždinu, Splitu i Puli, a nastavak inicijative očekuje se u još desetak regija (Zadar, Šibenik, Dubrovnik, Karlovac, Bjelovar, Sisak, Velika Gorica i druge).