ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „KLIMA – UKRASNE BILJKE“ U KESZTHELY-u

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „KLIMA – UKRASNE BILJKE“ U KESZTHELY-u

Predstavnici Regionalne razvojne agencije Međimurje – REDEA-e i Odsjeka Poljoprivredne savjetodavne službe Međimurske županije sudjelovali su na završnoj konferenciji projekta „Klima – ukrasne biljke“. Konferencija je održana na Agronomskom fakultetu Georgikon Keszthely u Mađarskoj, u srijedu 29. travnja. Svrha je bila ispitivanje uzgoja ukrasnih biljaka sa mediterana sa drvenastom stabljikom u pograničnim prostorima i izrađene su preporuke za nove sorte biljaka uslijed promjene klime. Projekt je prijavljen u jesen 2005. godine u okviru „INTERREG III A“, program za susjedstvo 2004. – 2006.  Partneri koji su sudjelovali u izradi projekta su: Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA d.o.o. i Sveučilište Panonija, u županiji Zala u Mađarskoj.

U sklopu završne konferencije održano je predavanje na temu „Utjecaj globalnog zagrijavanja na biljke“ i „Značaj ukrasnih biljaka drvenaste stabljike mediteranskog porijekla u prometu vrtlara u Mađarskoj“, prikazani su rezultati istraživanja projekta „Klima – ukrasne biljke“, a na samom kraju uslijedio je obilazak pokusnih površina.

Zajednički cilj kooperativnih partnera bio je istraživanje i širenje ukrasnih biljaka sa drvenastom stabljikom sa mediteranskog područja u područje Zapadnog Balatona u Mađarskoj gdje su klimatske i edafske prilike slične onima u Međimurskoj županiji. Okolina Keszthelya ima submediteranski karakter, zbog blizine jezera Balaton, što omogućava uzgoj biljaka sa Mediterana. Očekivane promjene klime i njeni efekti na floru u susjednim pograničnim regijama Hrvatske ukazuju na slične probleme kao i u Mađarskoj.

Primarni faktor pri odabiru biljaka za sadnju bio je odnos prema mrazu i hladnoći, ali su promatrani i drugi zahtjevi biljke kod njihovog uzgoja. Ispitivane biljke su veličine grmlja i malih stabala, zimzelene i sa krošnjom, ali i poluzimzelene i listopadne. Posađeno je 1 118 komada biljaka, odnosno 42 vrste u tri pokusna zemljišta. Ispitivane vrste i sorte su različito reagirale na zimu i tako pretrpjele štete u manjoj ili u većoj mjeri. Prema tome, biljke su bile podijeljene u 3. grupe: I. biljke koje nisu pretrpjele štete od mraza, II. biljke koje su pretrpjele štete od mraza u maloj mjeri i III. biljke koje su pretrpjele štete od mraza u većoj mjeri. Navedeni popis biljaka može se naći u publikacijama izdanim od strane Sveučilišta Panonija, a dostupne su u REDEA-i.

Rezultati ovog projekta će imati ulogu u uređenju zelenih površina na obje strane granice, što će doprinijeti povećanju kvalitete života i zaštite okoliša. Rezultati ispitivanja tehnologije uzgoja i analize potencijalnih efekata promjene klime u Mađarskoj su važni za stručnjake, istraživače i vrtlare koji se bave uzgojem ukrasnih biljaka u Mađarskoj i u Hrvatskoj.