Održana radionica za upoznavanje s inicijativom ICT Cluster Međimurske županije

Održana radionica za upoznavanje s inicijativom ICT Cluster Međimurske županije

U Scheierovoj je zgradi 5. travnja održana radionica za upoznavanje lokalnih poduzeća iz sektora ICT-a (informacijsko-komunikacijske tehnologije) s inicijativom za osnivanje ICT Clustera Međimurske županije. Nositelj inicijative na ovom području je Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA, uz podršku Međimurske županije.
 

Naime, zaoštreni uvjeti poslovanja na domaćem tržištu, te zahtjevi koje nameće EU odnosno globalno tržište, postavlja pred hrvatsku ICT industriju izazov unapređenja konkurentnosti i inovativnosti. Brojne analize pokazuju da hrvatska ICT industrija nema prepoznatljivost, ljudske resurse niti inovativne softverske proizvode za postizanje značajnijih izvoznih rezultata. Preporuke analitičara sugeriraju usmjeravanje k razvoju inovativnih softverskih proizvoda, specijalizaciju i profiliranje ICT tvrtki te suradnju – povezivanje u clustere.

Prvi takav cluster regionalnog tipa osnovalo je osam renomiranih poduzeća u Rijeci u svibnju 2005. godine, te je on zaživio pod nazivom GRIT ICT Cluster koji djeluje iz ureda i uz potporu PIU Torpedo, RRA Porin. No, puni sinergijski efekt moguće je postići jedino udruživanjem ICT poduzeća i u drugim regijama te u konačnici, stvaranjem saveza regionalnih clustera koji bi na nacionalnoj razini objedinio interese znanjem intenzivnog dijela ICT industrije u RH. Podršku cijelom projektu pružaju USAID i GTZ.
 

Na radionici u Čakovcu okupilo se 12 poduzeća iz ICT sektora od kojih je većina iskazala interes za udruživanjem, a sljedeći korak predstavlja zajednički operativni sastanak i uspostavljanje formalnog oblika clustera. U ovo će se udruženje poduzeća i naknadno moći slobodno uključiti.
 

Zajednički nastup na tržištu i rad na projektima, objedinjena edukacija djelatnika članica, suradnja sa znanstvenim institucijama samo su neki od sinergijskih efekata koje će time ostvariti. Shvaćanje konkurencije kao prilike, a ne više kao prijetnje, osnova je za dugoročan napredak u visoko konkurentnom poslovnom okruženju.