ODRŽANA RADIONICA ZA PODUZETNIKE “ABECEDA POSLOVANJA U EUROPSKOJ UNIJI”

ODRŽANA RADIONICA ZA PODUZETNIKE “ABECEDA POSLOVANJA U EUROPSKOJ UNIJI”

 

 

 

18.10.2007. u dvorani Zrinski u Čakovcu održana je radionica pod nazivom Abeceda poslovanja u Europskoj Uniji.

 

Na gotovo petosatnoj radionici, u uvodnom dijelu zainteresirani poduzetnici bili su upoznati s detaljima natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava PHARE 2006: „Podrška povećanju konkurentnosti i izvoza malih i srednjih poduzetnika u Republici Hrvatskoj“.

 

Slijedilo je predstavljanje servisa Euro Info Centra HGK koji poduzetnicima može biti od ključne važnosti pri pronalaženju inozemnih partnera kroz „Bazu poslovne suradnje“ koja objedinjuje profile tvrtki iz EU, kao i pri plasiranju svojih proizvoda na strana tržišta. Predstavljena je i Relejna mreža u Hrvatskoj koja obavještava o zakonodavstvu EU, prilagodbi hrvatskog zakonodavstva europskom, nudi podršku pri uspostavi poslovnih veza s partnerima iz EU te pomaže pri snalaženju na europskom tržištu.

 

Na drugom dijelu seminara predavači osječkog Centra za poduzetništvo, uz aktivno sudjelovanje prisutnih poduzetnika, govorili su o izazovima koje u EU očekuju male i srednje poduzetnike, o važnosti znanja, inovacija, rasta te kvalitete, o tome kako pronaći poslovnog partnera u EU i o instrumentima poticanja poduzetništva, u Hrvatskoj i u EU.

 

Ovo je bila jedna u nizu radionica kojima se pokušava pripremiti male i srednje poduzetnike na izazove europskog tržišta kao i upozoriti na potrebu jačanja kapaciteta radi što efikasnijeg korištenja sredstava EU fondova, bilo izravnim korištenjem bespovratnih sredstava ili javljanjem na natječaje za izvođače radova i pružatelje usluga koje objavljuju institucije korisnici sredstava EU fondova.