ODRŽANA POLJOPRIVREDNA KONFERENCIJA: POVRATAK KORIJENIMA (U DIGITALNOM DOBU)

ODRŽANA POLJOPRIVREDNA KONFERENCIJA: POVRATAK KORIJENIMA (U DIGITALNOM DOBU)

Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, održala je petu po redu poljoprivrednu konferenciju pod nazivom Upravljanje znanjem u poljoprivredi: Povratak korijenima (u digitalnom dobu). Konferencija se održala 25. veljače 2020., u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje.

Na konferenciju se odazvalo oko 40-ak sudionika, od kojih su najveći broj činili poljoprivredni proizvođači, predstavnici savjetodavnih i znanstvenih institucija te predstavnici lokalnih akcijskih grupa. Naglasak konferencije bio je na isticanju važnosti poljoprivrede u pogledu sigurnosti potrošača, poznavanju porijekla i kvalitete hrane te spajanja tradicionalnih načina uzgoja s modernim principima.

Konferencija je započela sa stručnim predavanjem dr. sc. Siniše Jelovčana koji je kroz prezentaciju „Poljoprivredna proizvodnja danas i u budućnosti“ prikazao kakve nas promjene i izazovi očekuju. Naglasio je da će poljoprivreda u budućnosti biti izazov za proizvođače, no potrebno je imati znanja kako bi se promjenama lakše prilagođavalo. Mr. sc. Slaven Aljinović govorio je o standardizaciji poljoprivredne proizvodnje uz koju se postiže vrhunska kvaliteta proizvoda sa što manje gubitaka u proizvodnji. Također je spomenuo važne uvjete standardizacije i njezine učinke na hrvatskom tržištu poljoprivrednih proizvoda.

Prema anketi na koju su sudionici konferencije prilikom prijave odgovarali na pitanje „Mislite li da je voće i povrće na hrvatskom tržištu u potpunosti zdravstveno ispravno?“ njih čak 82 % smatra da voće i povrće nije u potpunosti zdravstveno ispravno. Upravo iz tog razloga na panelu „Sigurnost hrane“ raspravljalo se o načinima i mjerama kojima se problem sigurnosti hrane može umanjiti, a na panelu su sudjelovali Marko Tarandek, voditelj odjela nadzora tvrtke Austria Bio-Garantie, Marko Šarčević, proizvođač i distributer poljoprivrednih proizvoda i Andrija Lesar, upravitelj službe za sustav kvalitete u Bioinstitutu. Zaključak panela je taj da je sustav kontrole hrane u Hrvatskoj dobro postavljen te se vrši dovoljno kontrola što dokazuje da je hrana koju danas konzumiramo sigurna.

U nastavku su dipl. ing. agr. Nikola Blažon i mag. ing. agr. Ivan Blažon  održali predavanja na temu udruživanje proizvođača za povećanje konkurentnosti i prednosti istog te precizna poljoprivreda tj. digitalizacija u poljoprivredi. Udruživanje proizvođača vrlo je bitno kako bi se postigla konkurentnost na tržištu, proizvođači postali pouzdani partneri koji su u mogućnosti pregovarati za bolje uvjete proizvodnje i prodaje svojih proizvoda. S druge strane, digitalizacija je budućnost poljoprivredne proizvodnje te je g. Blažom predstavio najpopularnije mehanizme odn. tehnologije kao što su BLOCKCHAIN i REMDry te Digitalni inovacijski hubovi i njihove prednosti u korištenju.

Sudionici konferencije su na pitanje „Što Vam je kod kupnje najvažnije?“ odgovorili da je podrijetlo proizvoda najvažniji čimbenik odabira kupovine (58 %), zatim cijena proizvoda (25 %) i način uzgoja (17 %). Na drugoj panel raspravi pod nazivom „Proizvođači“ sudionici su bili Nenad Kosi (konvencionalna proizvodnja), Dejan Hunjadi (biodinamička proizvodnja) te profesor Ivica Kisić (proizvodnja u urbanoj sredini). Raspravljalo se o različitim načinima uzgoja te važnosti isticanja podrijetla proizvoda. Na kraju konferencije može se zaključiti da nam lokalno proizvedena hrana mora biti primarni cilj proizvođača ali i primarni izbor potrošača. Na taj način, potičemo domaću proizvodnju, prednost dajemo domaćem proizvođaču te samim time možemo direktno utjecati na sigurnost hrane.

Poljoprivreda kakvu znamo se ubrzano mijenja, zahtjevi potrošača su sve veći, a s druge strane ograničenja prilikom proizvodnje i plasmana postaju stroža. Stručni predavači i sudionici panel rasprave predstavili su svoje mišljenje o toj kompleksnoj problematici, a sve s ciljem boljeg sutra za proizvođače uz očuvanje prirodnih resursa za buduće naraštaje.