ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PREKOGRANIČNOG PROJEKTA INVESTRATEGY

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PREKOGRANIČNOG PROJEKTA INVESTRATEGY

 

Investrategy_logo

 

Čakovec, 6. ožujka 2013. – Konferencijom održanom u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) svečano je obilježen početak projekta Razvoj strategije za privlačenje izravnih stranih ulaganja u prekograničnom području – INVESTrategy, kojeg će do kraja siječnja sljedeće godine provoditi REDEA zajedno s partnerima – Razvojnom agencijom Podravine i Prigorja PORA, Agencijom za razvoj Varaždinske županije  AZRA te Gospodarskom komorom županije Zala ZMKIK.


Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA vodeći je partner na projektu, u čije je ime okupljene pozdravila direktorica gđa Sandra Polanec Marinović i osvrnula se na dosadašnje aktivnosti na području promicanja ulaganja i ulogu REDEA-e kao tzv. one stop service centra za ulagače.


Izražavajući podršku projektu župan Međimurske županije g. Ivan Perhoč istaknuo je prednosti za ulagače u pograničnom području i naglasio važnost inicijativa i projekata usmjerenih stvaranju preduvjeta za zadržavanje mladih visokoobrazovanih pojedinaca u Međimurju, kojima će ulazak u Europsku uniju otvoriti brojne mogućnosti za razvoj karijere u inozemstvu.

Voditelj Zajedničkog tehničkog tajništva IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska g. Marton Szűcs dao je kratki pregled IPA prekograničnog  programa Mađarska-Hrvatska u razdoblju 2007.-2013. u kojem je objavljeno tri poziva za prijavu projekata te je najavio da će neki od projekata s rezervne liste posljednjeg poziva biti financirani iz neiskorištenog dijela sredstava i Europskog fonda za regionalni razvoj (nakon 1. srpnja 2013.). Napomenuo je također da je programiranje za sljedeće razdoblje 2014.-2020. započelo osnivanjem radne grupe koja će se sastati 19. ožujka u Osijeku.


Voditelj projekta g. Jako Horvat predstavio je ciljeve i predstojeće aktivnosti ovog projekta vrijednog 166.179,78 €, kojeg sufinancira Europska unija iz IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska. Specifični ciljevi projekta odnose se na jačanje kapaciteta lokalnih stručnjaka za privlačenje izravnih stranih ulaganja, definiranje odgovarajućih i učinkovitih alata za promociju investicijskih potencijala pograničnog područja te jačanje kapaciteta jedinica lokalne i regionalne samouprave za komunikaciju s postojećim i potencijalnim investitorima na području Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke županije u Hrvatskoj te županije Zala u Mađarskoj.


Kako bi se zaokružila priča o važnosti promicanja ulaganja, ali i dosada uloženim naporima, direktor poduzeća Proizvodnja PG d.o.o. g. Bojan Režonja iz perspektive zadovoljnog ulagača predstavio je uspješan primjer ulaganja u Međimursku županiju, koji će rezultirati otvaranjem tvornice obuće u Prelogu 1. srpnja 2013. godine te zapošljavanjem i educiranjem 500 osoba u razdoblju od dvije godine. Pri tome je istaknuo kako je upravo profesionalni stav i suradnja predstavnika REDEA-e, Grada Preloga i Međimurske županije imao presudnu ulogu u donošenju odluke o ulaganju.

Ovaj bi projekt u konačnici trebao pridonijeti tome da ovakvih priča u ovom pograničnom području s brojnim geostrateškim prednostima i talentiranim ljudima u budućnosti bude još više.

REDEA_Pozdravni_govor_direktorice_Sandre_Polanec_Marinovi 

 

REDEA_Pozdravni_govor_upana_2

 

 

REDEA_Predstavljanje_projekta_Jako_Horvat

 

IPA_HU-HR_logo_2