ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA I3CT CROSSBORDER CLUSTERING PROJEKTA

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA I3CT CROSSBORDER CLUSTERING PROJEKTA

Odricanje odgovornosti: Za sadržaj ovog dokumenta je odgovorna isključivo REDEA i ni u kojem slučaju se ne ne može smatrati da odražava stajališta Europske unije i/ili Upravljačkog tijela IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska

 

Početna konferencija projekta I3CT Crossborder Clustering održana je 18. listopada 2011. godine u prostorima Tehnološko Inovacijskog Centra Međimurje u Čakovcu. Interes za konferenciju bio je iznimno velik što je dokaz relevantnosti teme projekta. Uzvanicima iz privatnog sektora, obrazovnih institucija, potpornih institucija za razvoj poduzetništva i jedinica lokalne samouprave obratili su se  župan Međimurske županije g. Ivan Perhoč i dr. Zoltán Birkner, voditelj sveučilišnog kampusa u Nagykanizsi koji je dio Sveučilišta Pannonia te g. Matija Derk, direktor razvojne agencije REDEA-e. Potreba za suradnjom obrazovnih institucija i gospodarstva uz podršku poduzetničkih potpornih institucija s obje strane granice je nit koja povezuje sva uvodna izlaganja. Kvaliteta i uspješnost dosadašnje prekogranična suradnje organizacija uključenih u projekt jamac su uspješnosti ovog i budućih projekata. Nakon uvodnih izlaganja, konferenciji se obratila i predstavnica prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska, gđica. Antonija Bedeniković koja je predstavila program te najavila novi poziv za podnošenje projektnih prijedloga koji će biti otvoren u studenom ove godine. Ostatak konferencije bio je posvećen detaljnom predstavljanju samog projekta gdje je svaki partner iznio svoje buduće uloge i aktivnosti koje će implementirati.

Cilj projekta je poticanje suradnje i sinergije između organizacija ključnih za razvoj gospodarstva koje se temelji na znanju, uključujući informatičke fakultete, razvojne institucije, tehnološko-inovacijske centre, klastere i privatna poduzeća na području informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) s obje strane granice. Projekt sufinancira Europska unija u okviru drugog poziva IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska. Projekt je usmjeren na razvoj gospodarske suradnje i ljudskih resursa kroz zajedničke istraživačke, razvojne i inovacijske napore sveučilišnih i nesveučilišnih institucija, kao i privatnih tvrtki u suradnji s tehnološko-inovacijskim centrima. Ovakva suradnja dovest će do povećanja zajedničkog istraživačkog, razvojnog i inovacijskog kapaciteta pograničnoga područja. Ukupni budžet projekta je 282.687,54 EUR od čega 84% financira Europska unija. Projekt će se provoditi u Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji u Hrvatskoj te Županiji Zala u Mađarskoj. Projekt traje 16 mjeseci, a provedba je počela u rujnu 2011. godine. Vodeći partner projekta je Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA d.o.o., a projektni partneri su Međimurski IT Cluster, Međimursko veleučilište u Čakovcu, PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja na hrvatskoj strani, te Sveučilište Pannonia – Kampus u Nagykanizsi i PannonNovum na mađarskoj strani.

 

slika 1: I3CT Kick-off meeting 

slika 2: Posjećenost konferencije

slika 3. Ivan Perhoč, župan Međimurske županije

slika 4: dr. Zoltán Birkner, voditelj sveučilišnog kampusa u Nagykanizsi koji je dio Sveučilišta Pannonia

slika 5: Matija Derk, direktor REDEA-e

slika 5: Antonija Bedeniković, HU-HR IPA CBC INFO POINT

slika 6: Ivan Plačko, REDEA

slika 7: Adrienn  Skrop, University of Pannonia – Nagykanizsa Campus

 

slika 8: Daniél Magyar, Pannon Novum Nonprofit LTD.

slika 9: Franjo Cimerman, MIT Cluster

slika 10: Nevenka Breslauer, Međimursko Veleučilište u Čakovcu – MEV

 

slika 11: Tamara Kopričanec, PORA