ODRŽANA KONFERENCIJA O MOGUĆNOSTIMA ULAGANJA U MEÐIMURJE

ODRŽANA KONFERENCIJA O MOGUĆNOSTIMA ULAGANJA U MEÐIMURJE

Toplice Sveti Martin su 18. i 19. lipnja ugostile jedan veliki gospodarski događaj, konferenciju o mogućnostima ulaganja u Međimurje. Konferencija je dio projekta InveStimulation, koji je sufinanciran od strane EU putem programa Interreg IIIa,   a održana je s ciljem da se na jednom mjestu, kroz prezentacije lokalnih i nacionalnih institucija i gospodarstvenika te predstavljanjem novog promocijskog paketa ponudi pregled mogućnosti i pogodnosti koje Međimurska županija nudi domaćim i stranim investitorima.
 
Organizator konferencije bila je Regionalna razvojna agencija Međimurje – REDEA, uz partnersku podršku Međimurske županije i državne Agencije za promicanje izvoza i ulaganja – APIU.
 
Na početku konferencije predstavljen je novi promocijski paket ulagačkih potencijala Međimurske županije.
 
Naglasak konferencije stavljen je na inovacije i ljudske resurse kao smjernicu i odrednicu međimurskih ulagačkih potencijala. Mogućnosti korištenja državnih subvencija za financiranje poduzeća usmjerenih istraživanju i inovacijama putem programa BICRO-a (Poslovno inovacijski centar Hrvatske) predstavio je direktor programa KONCRO Žarko Merćep, adirektor sektora za strateško planiranje Agencije za poticanje izvoza i ulaganja Željko Holik predstavio je internetski portal  o tržištu rada u Hrvatskoj.
 
Najveće zanimanje sudionika konferencije pobudile su prezentacije o budućim ulaganjima u Međimurje. Riječ je osnivanju CITECH-a – centra za R&D i komercijalizaciju inovacija u čemu će partner županiji biti INI-GraphicsNet Stiftung  kojeg je na konferenciji predstavljao direktor Wolfgang Kniejski, te  o ulaganju tvrtke INPIRIO d.o.o. koja će u Međimurju obavljati obradu visoko legiranih materijala i specijalnih legura za potrebe industrije plinskih turbina.
 
Svoja iskustva vezana uz ulaganja u Međimurje prezentirali su predstavnici tvrtki LPT, HAIX Obuća i Toplice Sveti Martin. Ove tri investicije u Međimurje imaju za zajedničko kontinuirani rast ukupnog prihoda te namjeru daljnjeg širenja poslovanja i novog zapošljavanja.
 
Poslovne zone spremne za prihvat novih ulagača predstavili su predstavnici općina.
 
Drugi dan konferencije je održana prezentacija novog Zakona o poticanju ulaganja na temelju kojeg novi ulagači mogu ostvariti znatne koristi i poticaje. Prezentaciju je održao Sani Ljubunčić, načelnik Uprave za poticanje izvoza i ulaganja pri MINGORP-u, dok je Nino Prstec stariji savjetnik u APIU za predstavnike jedinica lokalne samouprave održao predavanje o upravljanju odnosima s postojećim i budućim ulagačima.
 
Navedenim predavanjem i službeno je zatvorena konferencija o mogućnostima ulaganja u Međimurje.