ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O PROGRAMU RURALNOG RAZVOJA ZA RAZDOBLJE 2014.-2020. GODINE

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O PROGRAMU RURALNOG RAZVOJA ZA RAZDOBLJE 2014.-2020. GODINE


Ministarstvo poljoprivrede i Međimurska županija organizirali su u ponedjeljak, 25. ožujka 2013. godine javnu raspravu i savjetovanje na temu „Mogućnosti u okviru Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. godine“. Pozvani su bili svi zainteresirani dionici koji djeluju u ruralnom sektoru da prisustvuju raspravi, te daju svoj doprinos izradi ovog Programa.

Prezentaciju programa održali su Sanja Mikuš i Dražen Cerjanec, viši stručni savjetnici Ministrastva poljoprivrede, koji su rekli kako će Republici Hrvatskoj, odnosno hrvatskim poljoprivrednicima od iduće godine biti na raspolaganju 333 milijuna eura godišnje. U nastavku prezentacije predstavljene su mjere koje se nalaze unutar šest prioriteta:


  • PRIORITET 1: Promicanje znanja i inovacija u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim područjima
  • PRIORITET 2: Jačanje konkurentnosti svih vrsta poljoprivrede i jačanje održivosti poljoprivrednih gospodarstava
  • PRIORITET 3: Promicanje organiziranja prehrambenog lanca i upravljanje rizicima u poljoprivredi
  • PRIORITET 4: Obnavljanje, očuvanje i poboljšanje ekosustava ovisnih o poljoprivredi i šumarstvu
  • PRIORITET 5: Promicanje učinkovitosti resursa i pomaka prema klimatski elastičnom gospodarstvu s niskom razinom ugljika u poljoprivrednom, prehrambenom i šumarskom sektoru
  • PRIORITET 6: Promicanje socijalne uključenosti, smanjenje siromaštva i gospodarski razvoj u ruralnim područjima


Ministarstvo je istaknulo značaj ove rasprave jer se sada može utjecati na formiranje aktivnosti, mjera i načina provedbe projekata koji će se financirati iz EPFRR fonda u razdoblju od 2014.-2020.g. Pozivaju se svi koji se žele uključiti u raspravu da u narednih 15 dana pošalju prijedloge za definiranje ovih mjera županijskom Odjelu za poljoprivredu i turizam. Na internetskoj stranici Ministarstva poljoprivrede http://www.mps.hr/ipard/default.aspx?id=263 nalazi se prezentacija sa prijedlogom mjera za Program ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. godine.