ODRŽANA EDUKACIJA “DRŽAVNE POTPORE”

ODRŽANA EDUKACIJA “DRŽAVNE POTPORE”

 

5. i 6. studenog 2012. u organizaciji Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA d.o.o. održana je edukacija na temu Državne potpore. Dvodnevnu edukaciju vodila je gđa Alberta Criscuolo, odvjetnica i stručnjakinja s dvanaestogodišnjim međunarodnim iskustvom na ovom području.


Edukacija je bila namijenjena prvenstveno predstavnicima razvojnih agencija sjeverozapadne Hrvatske, ali i predstavnicima jedinica regionalne i lokalne samouprave kako bi se upoznali s ključnim načelima funkcioniranja državnih potpora i osvijestili o samom značaju državnih potpora, što će osobito biti važno nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, s obzirom da će od tog trenutka o prirodi državnih potpora odlučivati Europska komisija. Ova tematika svakako će biti od izrazito velikog značaja i za hrvatske poduzetnike.


15ak sudionika edukacije upoznalo se s načinima i oblicima pomoći kroz državne potpore, osobito s praksom Europske unije kada je riječ o provedbi mjera državnih potpora. Naglasak je bio na razlici između općih mjera (koje su dostupne svima i kroz koje se financijska potpora dodjeljuje svim prijavljenjim kandidatima), potpora male vrijednosti (de minimis) i potpora koje direktno ili potencijalno ugrožavaju tržišno natjecanje.


Gđa Criscuolo je naglasila kako je ovo vrlo kompleksna tematika i pravno je često nedorečena te tumačenja državnih potpora često ovise od slučaja do slučaja. Jedan od zaključaka same edukacije bio je činjenica da će u Republici Hrvatskoj na svim razinama biti potrebno još mnogo ovakvih edukacija za sve one koji na bilo koji način provode neku ekonomsku djelatnost, neovisno o pravnom statusu, kako bi se dobio kvalitetan uvid u ovo područje.

 

DSC03204                                                                                                                                                                                    

 

DSC03191