ODRŽANA DRUGA MEĐIMURSKA POLJOPRIVREDNA KONFERENCIJA

ODRŽANA DRUGA MEĐIMURSKA POLJOPRIVREDNA KONFERENCIJA

Nakon uspješne prošlogodišnje REDEA-ine poljoprivredne konferencije, više od 100 predstavnika poljoprivrednih proizvođača, županijskih službi i institucija, okupilo se u srijedu 25. siječnja 2017. na drugoj po redu poljoprivrednoj konferenciji u Međimurju. S ciljem podrške poljoprivredno – prehrambenom sektoru, kroz poboljšanu suradnju sa županijskim institucijama i službama, te predstavljanja dobrih primjera iz prakse i promocije lokalno proizvedene hrane, konferencija naziva „Upravljanje znanjem u poljoprivredi“ dala je odgovore na ključna pitanja za međimurske poljoprivrednike.

U sklopu konferencije održano je nekoliko predavanja i prezentacija stručnih predavača te panel diskusija na kojoj su sudjelovali predstavnici institucija, ali i poljoprivredno – prehrambenog sektora, s ciljem osiguravanja prijenosa znanja kao preduvjeta za unaprjeđenje proizvodnih procesa, a time i konkurentnosti sudionika poljoprivredno – prehrambenog sektora Međimurske županije. „Svjesni kako je ovakvih konferencija apsolutno premalo, odlučili smo prošle godine krenuti u organizaciju i poljoprivrednicima dati pristup znanju i informacijama. Drago mi je da su svi koji su danas došli u zaista velikom broju to prepoznali, imamo čak 140 prijavljenih, svi smo svjesni kako smo svi akteri ključni u kvalitetnom dijalogu, javne i potporne institucije te poljoprivrednici, za još bolju suradnju. Na konferencijama poput ovih cilj je dobivanje znanja primjenjivog u daljnjem poslovanju za naše poljoprivrednike“, u svom je govoru istaknula direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandra Polanec Marinović. Multimedijalna dvorana Tehnološko – inovacijskog centra Međimurja tako je ugostila mnoge relevantne goste iz sektora poljoprivrede, kao i predstavnike važnijih službi i institucija. Među ostalima, prisutni su bili u ime partnera konferencije župan Međimurske županija Matija Posavec, zatim ispred Ministarstva poljoprivrede Marin Kukoč, voditelj Službe u Upravi za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju, Antun Vujić, zamjenik ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Milorad Šubić, rukovoditelj Savjetodavne službe Međimurske županije, načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat i Tomislav Tomšić ispred poljoprivrednika, inače član uprave Agromeđimurja. Ujedno su oni bili sudionici okruglog stola na temu “Uloga institucija i lokalnih vlasti u razvoju poljoprivrednog sektora”, s ciljem davanja odgovora na koji način možemo efikasnije pomoći poljoprivredni sektori.

„Drago mi je da je ova konferencija postala mjesto susreta međimurskih poljoprivrednih proizvođača, prehrambeno prerađivačke industrije, predstavnika relevantnih institucija te znanstvene zajednice, čime samo dokazujemo kako smo u Međimurju svjesni da sve institucije moraju biti u svakom trenutku u funkciji servisa našim poljoprivrednicima“, rekao je međimurski župan  U svom izlaganju Milorad Šubić pak je naveo kako je nekonkurentnost poljoprivrede najveći problem, u odnosu na razvijenije države, te pritom dao smjernice za kratkoročni, ali i dugoročniji razvoj hrvatske poljoprivrede. Pitanja poljoprivrednika i sudionika konferencije otvorila su diskusije na temu rada Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ali i statusa državnih zemljišta te pristupa ARKOD-u, nacionalnom sustavu identifikacije zemljišnih parcela, odnosno evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta u Republici Hrvatskoj. Na konferenciji je istaknuta važnost činjenice da moramo štititi domaću proizvodnju, ulagati u  kvalitetnu proizvodnju i plasirati je na tržište.

Temeljem analize evaluacijskih listova ispunjenih od strane sudionika konferencije zaključeno je da je konferencija bila više nego svrsishodna te da je želja poljoprivrednika da se takvih događanja organizira što više. Dojmovi su nakon konferencije bili iznimno pozitivni, a bez sumnje je ovo dobar nastavak snažnijeg povezivanja poljoprivrednika s ostalim sektorima, kako bi se poboljšao dijalog, promovirale nove ideje i predložili koncepti koji će rezultirati konkurentnijom poljoprivredom temeljenoj na znanju.

U ime organizatora, REDEA-e, zahvaljujemo svim sudionicima na dolasku.

IMG_9162 IMG_9173 IMG_9206 IMG_9209 IMG_9287