ODRŽAN PRVI SAJAM OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I MODERNE GRADNJE

ODRŽAN PRVI SAJAM OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE I MODERNE GRADNJE

Od 8. do 10. svibnja 2008. u Nedelišću je održan MESAP EMG, prvi Sajam obnovljivih izvora energije i moderne gradnje u Hrvatskoj. Imajući u vidu činjenicu da je Hrvatska kao jedina zemlja nečlanica EU uključena u program Europske unije PASSNET, prema kojem će sva gradnja od 2011. nadalje morati biti pasivna,  o aktualnosti ove teme nije potrebno posebno govoriti.

 

Direktor sajma Marjan Novak istaknuo je u uvodnom govoru kako je smisao ove priredbe na jednom mjestu okupiti sve zainteresirane dionike na području obnovljivih izvora energije i poticanja energetske učinkovitosti kao i primjene sustava moderne gradnje, te uz aktivnu razmjenu informacija, iskustava i primjera najboljih praksi omogućiti njihovo povezivanje i jaču suradnju. Na otvorenju Sajma su govorili i Josip Kraljičković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Leo Begović, državni tajnik pri Ministarstvu gospodarstva.

 

Trodnevni gospodarsko-stručni skup bio je namijenjen tvrtkama, ponuđačima opreme, institucijama, obrazovnim ustanovama, stručnjacima, udrugama, pojedincima – inovatorima itd. Kako se ovaj specijalizirani sajam održavao prvi puta, naglasak je stavljen na stručne skupove i predavanja. Uz dvadesetak građevinskih tvrtki iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke okrenutih energetski učinkovitim sustavima gradnje i modernoj gradnji, na sajmu su se predstavile i Regionalna razvojna agencija  Međimurje -REDEA te Razvojna agencija Sjever – DAN.

 

Prvi dan sajma REDEA je predstavila EU-projekt Green Energy kroz koji će se identificirati potencijali energije vjetra i biomase, kao i geotermalne energije u Međimurju te pripremiti Program mjera za njihovo korištenje. U organizaciji REDEA-e održana su i dva stručna skupa – predavanje na temu obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj koje je održao Filip Prebeg iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, te radionica o ulozi energetskih agencija u regionalnom razvoju na kojoj su izlagali Chiara Anglesio, predstavnica  Managenergy programa, direktor REDEA-e Matija Derk, direktor slovenske razvojne agencije Sinergija Stanislav Sraka te Lidija Horvat, predstavnica projekta NIMSEC o novim, integriranim modelima održivog energetskog razvoja.

 

Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavili su programe kreditiranja pripreme i provedbe projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Nadalje, Hrvatska udruga za infracrvenu termografiju održala je skup na temu primjene infracrvene termografije u građevinarstvu, nakon čega je održana i Sjednica predsjedništva Hrvatskog saveza građevinskih inženjera. Ljubomir Miščević s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu vodio je stručno predavanje na temu održive i energetski učinkovite gradnje kojem je prisustvovalo 120 građevinskih inženjera iz cijele Hrvatske. Zadnji dan sajma predstavljena je moderna bioplinara iz Lendave, a tvrtka Međimurje plin predstavila je nove tehnologije za hlađenje plinom i proizvodnju struje plinom.