ODRAŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA GENERATION NEXT AT WORK

ODRAŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA GENERATION NEXT AT WORK

U utorak, 31. svibnja 2011. godine, u Vijećnici Grada Čakovca održana je početna konferencija projekta Generation Next at Work kojeg zajednički provode Grad Čakovec, Grad Prelog, Grad Mursko Središće i REDEA. Riječ je o projektu usmjerenom na omogućavanje mladim visokoobrazovanim pojedincima da steknu prvo radno iskustvo te da se u konačnici spriječi njihov odlazak odnosno ostajanje izvan Međimurja.

Naime, nedostatak početnog radnog iskustva često je barijera za ulazak na tržište rada. To se posebno odnosi na mlade visokoobrazovane pojedince koji se često žele javiti na natječaje za radna mjesta gdje se zahtjeva određeno iskustvo (koje nemaju gdje steći). S druge strane, neki fakulteti ne vode dovoljno računa o važnosti odrađivanja kvalitetne prakse koja bi studentima osigurala uvid u ono što će se od njih očekivati na radnom mjestu, a za to bi bila potrebna jača suradnja obrazovnih institucija i poslodavaca.
Jednom pak kad nađu posao može doći do jaza u očekivanjima. S jedne strane poslodavci često očekuju rezultate koje mladi zaposlenik ne može odmah ostvariti što je često posljedica generacijskih razlika u radnoj etici. S druge strane, pripadnici tzv. generacije Y odnosno „Generation Next“ (odakle i naziv projekta), koji stupaju u radni odnos nakon 2000. godine, očekuju da će posao prilagoditi svom dosadašnjem životu, traže fleksibilnost radnog mjesta i povratnu informaciju o svom radnom učinku, ali i veću odgovornost i uključivanje u donošenje odluka – nešto s čim se mnogi poduzetnici teško suočavaju. 
Stoga su aktivnosti projekta usmjerene na dvije glavne ciljne skupine – mlade visokoobrazovane pojedince koji traže prvi posao i mentore u poduzećima u Međimurskoj županiji. Osnovne skupine aktivnosti sljedeće su:
  1. Priprema poslodavaca za program mentoriranja čime se nastoji postići veća učinkovitost uvođenja u posao i što brže postizanje samostalnosti, ali istovremeno unaprjeđenje praksa zadržavanja kvalitetnih i kreativnih pojedinaca;
  2. Priprema mladih za pripravništvo u lokalnim malim i srednjim poduzećima kako bi se što bolje socijalizirali u radnoj okolini i bili što motiviraniji i proaktivniji u poslu;
  3. Pilot projekt: mentorski program i pripravništvo u malim i srednjim poduzećima;
  4. Promicanje zapošljavanja mladih s visokom i višom stručnom spremom.
Vrijednost ovog projekta, u kojem je Grad Čakovec vodeći partner, iznosi 121.780,45 EUR, od čega je 85% čine bespovratna sredstva iz programa IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala (natječaj Mladi na tržištu rada). Aktivnosti će se provoditi kroz godinu dana, točnije do 2. svibnja 2012. godine.