OD 30. RUJNA NOVE PRIJAVE ZA ENERGETSKU OBNOVU ZGRADA

OD 30. RUJNA NOVE PRIJAVE ZA ENERGETSKU OBNOVU ZGRADA

energetska obnova zgradaU pripremi je novi natječaj za energetsku obnovu zgrada vrijedan 50 milijuna kuna kojeg će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisati 30. rujna.

Ove i prošle godine pokrenuta je energetska obnova 366 stambenih zgrada u kojima živi više od 25.000 građana. To su poslovi za tvrtke i obrtnike vrijedni gotovo 400 milijuna kuna. Građani koji žive u energetski učinkovitim zgradama i kućama imaju niže troškove grijanja, a na projektima obnove angažirane su domaće građevinske tvrtke. Energetska obnova potiče povećanje kvalitete života, angažiranje domaćih građevinara i stvaranje zelenih radnih mjesta te očuvanje okoliša.

Fond će sufinancirati povećanje toplinske izolacije zgrada, zamjenu vanjske stolarije te zamjenu ili unaprjeđenje sustava grijanja. Ključan uvjet je da se provedbom planiranih mjera osigura ušteda energije za grijanje prostora od minimalno 30%. Obnova zgrada sufinancirat će se u iznosu od 40 do 80% vrijednosti investicije, odnosno maksimalno 1,4 milijuna kuna po zgradi. Energetskom obnovom kuće ili zgrade stanarima se troškovi grijanja ili hlađenja smanjuju za 30-60%.

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.