OBJAVLJENI NOVI PRAVILNICI IZ NACIONALNOG PROGRAMA POMOĆI SEKTORU VINA 2014.-2018.

OBJAVLJENI NOVI PRAVILNICI IZ NACIONALNOG PROGRAMA POMOĆI SEKTORU VINA 2014.-2018.


U Narodnim novinama objavljena su dva nova pravilnika iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014.-2018. u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva iz tzv. europske Vinske omotnice. Riječ je Pravilniku o provedbi mjere investicija u vinarije i marketing vina te Pravilniku o provedbi mjere restrukturiranja i konverzije vinograda. Cilj ovog programa je povećanje konkurentnosti hrvatskih vinara kroz tri mjere u okviru projekata restrukturiranja i konverzije vinograda, izgradnje i opremanja vinarija te projekte marketinga i promocije vina.

Za dodjelu bespovratnih sredstava mogu se prijaviti vinari i vinogradari koji su upisani u Vinogradarski registar. Najmanji iznos potpore je 3.000 eura, a najveći 750.000 eura, ovisno o mjeri, a za završene projekte Agencija za plaćanja u poljoprivredi isplaćuje od 50% – 80% ukupno prihvatljivih troškova.


Nedavno je završio 4. natječaj za mjeru Promidžba na tržištima trećih zemalja u 2015. godini, a ubrzo kreću novi natječaji i za druge dvije mjere, na osnovu upravo objavljenih pravilnika.


Nakon dosadašnjih natječaja za sve tri mjere iz Vinske omotnice Agencija za plaćanja do sad je izdala 48 odluku o odobrenju projekata na iznos potpore od 43,4 milijuna kuna te je isplatila više od 10 milijuna kuna korisnicima koji su zatražili isplatu predujma kako bi mogli započeti s investicijom.


Agencija za plaćanja u poljoprivredi novim Pravilnicima najavljuje značajno lakšu proceduru prijave projekata za sve potencijalne prijavitelje.


Poveznice na nove Pravilnike:

Pravilnik o provedbi mjere investicija u vinarije i marketing vina

Pravilnik o provedbi mjere restrukturiranje i konverzija vinograda