Objavljen poziv za prijavu projektnih prijedloga u program Eurostars za mala i srednje velika poduzeća

Objavljen poziv za prijavu projektnih prijedloga u program Eurostars za mala i srednje velika poduzeća

Objavljen poziv za prijavu projektnih prijedloga u program Eurostars.

 

O programu Eurostars:

Eurostars program za istraživanje i razvoj zajednička je inicijativa EUREKA-e i Europske komisije kojim upravlja EUREKA program. Obzirom na dugogodišnje uspješno postojanje EUREKA-e Europska komisija odlučila je dati doprinos razvojnim aktivnostima malih i srednjih poduzeća na način da sudjeluje u sufinanciranju do 25 % od javnog udjela sufinanciranja.

 

Natjecatelji:
Program je namijenjen malim i srednje velikim poduzećima koji se bave razvojno –istraživačkim aktivnostima. Ne postoje tematska ograničenja, a projekti se mogu aplicirati za bilo koje tehnološko područje pod uvjetom da imaju civilnu svrhu te da obuhvaćaju razvoj novog proizvoda, procesa ili usluga. Kao i kod individualnih EUREKA projekata osnovni kriterij sudjelovanje je minimalno dvije zemlje članice, a nositelj projekta treba biti istraživačka tvrtka, dok ostali partneri mogu biti mala i srednje velika poduzeća. Najmanje 50% aktivnosti treba provoditi partner malo ili srednje poduzeće.

 

Intenzitet potpore:
Maksimalni iznos bespovratne potpore po pojedinom projektu Eurostarsa iznosi ukupno do 50% udjela hrvatskog partnera na projektu ili do 150.000 Euro, ovisno što je manje za trajanje projekta do tri godine. Partneri iz drugih zemalja dobivaju potporu iz fondova svojih zemalja sukladno pravilima i procedurama u njihovim zemljama.

 

Izvor potpore:
Projekti Eurostarsa financiraju se iz državnog proračuna Republike Hrvatske za program EUREKA. Zaduženo tijelo za provedbu programa u Hrvatskoj je BICRO koje pruža financijsku potporu prihvatljivim projektima u skladu sa slijedom na krajnjoj rang-listi evaluacijskog odbora prema važećim prethodno ustanovljenim nacionalnim pravilima financiranja. Na temelju rezultata evaluacije i raspoloživih sredstva BICRO natjecatelju daje ponudu financiranja.

 

Rok za podnošenje prijava:
20.09.2012. do 20:00 h

 

Način prijave i potrebna dokumentacija
Projekti se prijavljuju isključivo preko jedinstvenog internetskog sučelja na
http://www.eurostars-eureka.eu
1.    Registracija na navedenoj stranici
2.    Priprema projektne dokumentacije (obrasci su dostupni na stranici nakon registracije), obrasci za dodatnu nacionalnu prijavu u BICRO nalaze se OVDJE
3.    Prijava – slanje ispunjenog projektnog obrasca i propisanih aneksa (propisuje Eurostars + nacionalna pravila) najkasnije do zaključenja poziva

 

Dodatne informacije i upute:
Početkom rujna za zainteresirane hrvatske sudionike bit će organizirana praktična radionica s ciljem upoznavanja pravila programa te nacionalnih procedura. Datum održavanja bit će objavljen naknadno. Zainteresirane tvrtke mogu u međuvremenu iskazati interes za sudjelovanjem na e-mail adresu:
eurostars@bicro.hr .

Tvrtkama koje žele prijaviti projekt, a nemaju strane partnere BICRO u okviru Europske poduzetničke mreže može pomoći u traženju adekvatnih stranih partnera.

 

Kontakt-osoba:
Antonija Mršić
Nacionalna koordinatorica programa EUREKA i Eurostars
01/2352621 ili 01/2352628
eurostars@bicro.hr