OBJAVLJEN 2. POZIV NA DOSTAVU PRIJEDLOGA PROJEKATA U OKVIRU IPA SLOVENIJA  HRVATSKA

OBJAVLJEN 2. POZIV NA DOSTAVU PRIJEDLOGA PROJEKATA U OKVIRU IPA SLOVENIJA  HRVATSKA

Upravljačko tijelo IPA Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007.‐2013. u petak je objavilo 2. poziv na dostavu prijedloga projekata u okviru prekogranične suradnje između Slovenije i Hrvatske.

U skladu s Operativnim programom za prekograničnu suradnju između Slovenije i Hrvatske kroz ovaj raspis mogu biti sufinancirane operacija koje doprinose općem cilju programa, odnosno stvaranju dinamičnog prekograničnog područja s intenzivnim interakcijama razvojnih aktera i zainteresiranih strana s obje strane granice prema zajednički utvrđenim ciljevima.

Za sufinanciranje operacija u okviru ovog poziva na dostavu prijedloga projekata iz IPA fonda bit će raspoloživ iznos od 11.900.115,00 eura. Prioriteti i mjere ovog poziva jednaki su onima iz prvog poziva, a sredstva su alocirana na sljedeći način:
Prioritet 1: Gospodarski i društveni razvoj: 6.611.175 €

  • Turizam i ruralni razvoj 20%
  • Razvoj poduzetništva 60%
  • Društvena integracija 20%

Prioritet 2: Održivo upravljanje prirodnim resursima 5.288.940 €

  • Zaštita okoliša 55%
  • Očuvanje zaštićenih područja, ekološki značajnih područja i kulturne baštine 45%

Sufinanciranje Zajednice iz IPA fonda može iznositi najviše 85%. Svaki slovenski partner mora osigurati sufinanciranje od najmanje 5% vlastitog doprinosa, dok svaki hrvatski partner mora osigurati sufinanciranje od najmanje 15% iz javnih sredstava.

Projekti prihvatljivi za sudjelovanje u programu su oni čiji ukupni zahtijevani iznos IPA sredstava iznosi od 75.000,00 EUR do 1.000.000,00 EUR za 1. prioritet te od 75.000,00 EUR do 1.500.000,00 EUR za 2. prioritet.

Programsko područje u Hrvatskoj uključuje Međimursku, Varaždinsku, Krapinsko‐zagorsku, Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko‐goransku te Istarsku županiju kao i Grad Zagreb (20%). Projektni partneri iz Slovenije mogu dolaziti iz Pomurske, Podravske, Savinjske, Spodnjeposavske, Jugovzhodne Slovenije, Notranjsko‐kraške, Obalno‐kraške te srednjeslovenske (20%) regije.

Svi partneri koji sudjeluju u projektu moraju biti neprofitne pravne osobe osnovane u skladu s javnim ili privatnim pravom u svrhu javnog i općeg interesa kao što su npr. tijela regionalne i lokalne samouprave, javna tijela, fondovi, ustanove, agencije osnovane od strane države ili općine, ustanove za istraživanje i razvoj, ustanove za obrazovanje i osposobljavanje, ustanove zdravstvene zaštite, institucije za zaštitu prirodne i kulturne baštine, lokalne i regionalne agencije za razvoj, nevladine organizacije, komore i klasteri, lokalne i regionalne razvojne agencije, lokalne turističke organizacije, organizacije za obrazovanje, privatne ustanove itd.

Minimalni je uvjet imati najmanje jednog projektnog partnera iz Slovenije i jednog iz Hrvatske. Maksimalni broj partnera nije ograničen.

Projekti mogu trajati najviše 27 mjeseci.

Krajnji rok zaprimanja prijava u okviru ovog poziva je 30.6.2010.

Cjelokupna natječajna dokumentacija dostupna je na web stranici www.si‐hr.eu. Za sve daljnje informacije možete se obratiti u REDEA-u.