OBAVIJEST KORISNICIMA O PROVEDBI MJERA NACIONALNOG PČELARSKOG PROGRAMA

OBAVIJEST KORISNICIMA O PROVEDBI MJERA NACIONALNOG PČELARSKOG PROGRAMA

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2014. do 2016. godine u 2016. godini.

Mjere obuhvaćene pravilnikom:

•    Kontrola i suzbijanje varooze
Korisnici su konvencionalni i ekološki pčelari upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka, a maksimalan iznos potpore 25,00 kuna za konvencionalne pčelare i 50,00 kuna za ekološke pčelare.
•    Kontrola kvalitete meda
Korisnici su pčelari upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka i Upisnik poljoprivrednih gospodarstava te imaju pravo na sufinanciranje ispitivanja tri uzorka meda, dok intenzitet potpore iznosi do 90 % prihvatljivog troška ispitivanja po uzorku.
    Obnavljanje pčelinjeg fonda
Korisnici su uzgajivači pčelinjih matica koji su upisani u Upisnik uzgajivača selekcioniranih matica pčela, Evidenciju pčelara i pčelinjaka i Upisnik poljoprivrednih gospodarstva te koji provode testiranja i uzgoj selekcioniranih matica sukladno uzgojnom programu, a intenzitet potpore iznosi do 70 % iznosa po utrženoj selekcioniranoj matici.
•    Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja
Korisnici su pčelari upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka i Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, intenzitet potpore iznosi do 60% investicije, a maksimalan iznos potpore  za pčelare koji imaju 30 i više, a manje od 300 pčelinjih zajednica je 25.000,00 kuna, dok je iznos potpore za pčelare koji imaju 300 i više pčelinjih zajednica 50.000,00 kuna.
•    Tehnička pomoć pčelarima
Korisnici ove mjere su pčelari upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka i Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i registrirane pčelarske udruge i HPS sa intenzitetom potpore do 60% ukupne investicije.
•    Primijenjena istraživanja u pčelarstvu
Korisnici su znanstveno-istraživačke institucije, a mjera je namijenjena financiranju projekata primijenjenih istraživanja u pčelarstvu.

Više informacija možete saznati OVDJE.