NATJEČAJ ZA STIPENDIJE U OKVIRU ERASMUS MUNDUS PROGRAMA

NATJEČAJ ZA STIPENDIJE U OKVIRU ERASMUS MUNDUS PROGRAMA

ERASMUS MUNDUS-EXTERNAL WINDOW

Erasmus mundus-external window je shema suradnje i mobilnosti na području visokoškolskog obrazovanja pokrenuta od strane Europeaid ureda Europske komisije. Za implementaciju samog programa zadužena je Izvršna agencija Europske komisije za obrazovanje i kulturu. Program je pokrenut od strane Europske komisije s ciljem jačanja suradnje među sveučilištima. Također se želi potaknuti razmjena studenata, znanstvenika i akademskog osoblja iz zemalja koje nisu članice Europske unije sa zemljama članicama Unije.

 

Programom se trebaju ostvariti četiri cilja:

  1. Povećati mobilnost studenta i akademskog osoblja diljem svijeta;
  2. Ojačati međunarodna suradnja među visokoškolskim institucijama;
  3. Pokrenuti put koji će dovesti do međunarodnog priznanja diploma i kvalifikacija;
  4. Ojačati ulogu visokoškolskog sektora izmjenom znanja, vještina i stručnosti.

 Tko se može koristiti programom?

  • Studenti na dodiplomskom studiju, magisteriju i doktoratu;
  • Akademsko osoblje.

Trajanje razmjene može biti u rasponu od 1 do 34 mjeseca, a odabrani kandidati mogu dobiti pokriće putnih troškova, troškova osiguranja i troškova školovanja. Mjesečni iznos stipendija iznosit će od 1000 do 2500 eura.

Kako funkcionira program?

Europska komisija sklapa partnerstvo sa sveučilištima u EU i sveučilištima partnerima koji se nalaze van EU. Odabranim partnerima Europska komisija dodjeljuje financijska sredstva za potrebe financiranja razmjene studenata. Svako sklopljeno partnerstvo objedinjuje najmanje 5 sveučilišta iz EU iz najmanje tri europske zemlje i najmanje 1 sveučilište iz odabrane zemlje koja nije članica EU.

ERASMUS MUNDUS I RH

Državljani RH imaju mogućnost prijave za komponentu 2 programa koja pokriva stipendije za akademsku godinu 2008/2009 na odabranim sveučilištima. Popis odabranih sveučilišta (združenih diplomskih studija) možete pronaći na slijedećoj web stranici:

http://ec.europa.eu/education/programmes/mundus/projects/index_en.html

Zainteresirani kandidati direktno podnose svoje prijave konzorcijima združenih diplomskih studija Erasmus Mundus (vidi popis gore).

Konzorciji su informirani o dodatnim sredstvima za državljane Republike Hrvatske. Ukoliko postoji opcija za različite vrste prijava (za prijave državljana EU i državljana trećih zemalja) državljani Republike Hrvatske prijavljuju se kao državljani trećih zemalja.

Upute o podnošenju prijava mogu se naći na:

http://eacea.ec.europa.eu/static/en/mundus/index.htm.

Okvirni rok za pojedinačnu prijavu kandidata je 28.veljače 2008. godine.