NA ZAJEDNIČKOJ MAĐARSKO-HRVATSKOJ PREKOGRANIČNOJ KONFERENCIJI U ČAKOVCU 10. RUJNA OČEKUJE SE 300 SUDIONIKA

NA ZAJEDNIČKOJ MAĐARSKO-HRVATSKOJ PREKOGRANIČNOJ KONFERENCIJI U ČAKOVCU 10. RUJNA OČEKUJE SE 300 SUDIONIKA

logo-ipa-hu-hrProgram prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska slavi četvrti Dan europske suradnje (http://www.ecday.eu) velikom konferencijom u Čakovcu, 10. rujna 2015.Više od 49 miljuna eura sredstava Europske unije dodijeljeno je mađarsko-hrvatskim projektima (ukupno 169) u okviru programa prekogranične suradnje 2007.-2013. i to ravnopravno s obje strane granice. Nova EU financijska perspektiva 2014.-2020. otvaranove prekogranične mogućnosti, a novi Interreg V-A Program suradnje Mađarska- Hrvatska, u procesu je odobrenja kod Europske komisije.
Budući da Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007.-2013. ulazi u svoju završnu fazu, pravo je vrijeme pogledati koliko je toga realizirano proteklih godina, uz sudjelovanje 169 odabranih projekata, odnosno njihovih Glavnih korisnika (partnera) na čakoveckoj konferenciji http://conference-2015.huhr-cbc.com.

Na Konferenciji, na kojoj se očekuje 300 sudionika, bit će i prezentirane informacije o novom Interreg V-A periodu 2014.-2020., s novim prioritetima i mogućnostima financiranja. Republiku Hrvatsku na Konferenciji će predstavljati Helga Bubanović Devčić, pomoćnica ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a iz ureda mađarskog premijera stiže Zsigmond Perényi, zamjenik državnog tajnika i voditelj upravljačkog tijela Programa. Mađarski veleposlanik u Zagrebu, József Magyar, kao i veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti, Gordan Grlić Radman, održat ce pozdravne govore sudionicima Konferencije. Lena Andersson Pench, direktorica u Glavnoj upravi za regionalnu i urbanu politiku sudjeluje kao visoka predstavnica Europske komisije. Regionalnu i lokalnu razinu predstavljat će čelnici županije i grada u kojima se održava Konferencija, Matija Posavec, međimurski župan te Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca.

Dan europske suradnje, inicijativa INTERACT-a koju podržava Europska komisija, obilježava se četvrti put 21. rujna, kao i u okolnim tjednima. Sve više prekograničnih, transnacionalnih, kao i međuregionalnih programa objavljuju svoje događaje (uključujući i Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska) na službenoj web stranici, www.ecday.eu, želeći promovirati svoje rezultate. Ova godina je posebna, budući da se diljem Europe slavi 25 godina Interrega (Europske teritorijalne/prekogranične suradnje).