MEĐIMURSKA ŽUPANIJA KAO DIO SJEVERNE HRVATSKE NA SAJMU U LONDONU

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA KAO DIO SJEVERNE HRVATSKE NA SAJMU U LONDONU

Od 27. do 28. studenog 2019. godine u Londonu se održava gospodarski sajam Going Global Live, koji okuplja svjetski poznate dionike globalnog poslovanja.

Riječ je o vodećem gospodarskom sajmu u Europi za poduzeća koja svoje poslovanje žele proširiti na međunarodnoj razini, izvoziti proizvode ili započeti inozemne aktivnosti. Going Global Live omogućava razmjenu informacija o tome kako poslovati u vodećim svjetskim ulagačkim destinacijama kao što su Dubai, Autrija, Ohio, Barcelona, itd. U Hrvatskom paviljonu predstavlja se pet sjevernih županija: Međimurska, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska županija. Prezentiraju se mogućnosti ulaganja u ove županije, zajedničke karakteristike, tradicija, ključni gospodarski sektori i inovativnost u poslovanju. Uz prezentaciju u paviljonu, županije imaju priliku govoriti i ciljanoj publici o prehrambenom sektoru, privlačenju ulaganja u poslovne zone te turizmu na posebnim radionicama u sklopu sajma. Na sajmu je prisutno pet župana sjeverozapadne Hrvatske: Matija Posavec, Željko Kolar, Radimir Čačić, Darko Koren i Damir Bajs.

Prvog dana gospodarskog sajma, u srijedu, 27. studenog 2019. godine zamjenica ravnateljice REDEA-e Ana Kralj održala je predavanje „From zero to hero – how to position your small investment friendly region“ u kojem su naglašene ključne prednosti za ulaganje u našu regiju. Izložbeni prostor hrvatskih županija posjetio je Veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, NJ/E Igor Pokaz, koji je nakon posjete istaknuo: “Bilo mi je izuzetno drago danas biti ovdje na zajedničkom izložbenom prostoru pet sjevernih županija RH, koje su došle ovdje pokazati svoje potencijale i mogućnosti za strane ulagače, kao i izvozne prilike koje se također mogu plasirati na tržište Ujedinjene Kraljevine. Izuzetno sam zadovoljan onim što sam vidio i čuo, ohrabren nastojanjima ovih pet sjevernih županija da se zajednički prezentiraju, tako da smo već dogovorili neke projekte za budućnost, jedan od njih je da ćemo u drugoj polovici sljedeće godine napraviti prezentaciju zdravstvenog turizma u Veleposlanstvu RH u Londonu i vidjeti što bismo još mogli zajednički raditi kako bismo promovirali gospodarstvo ovih pet hrvatskih sjevernih županija”.

Drugog dana gospodarskog sajma u Londonu, prezentaciju će imati i zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša te direktor Turističkog ureda Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini na temu turističkih potencijala, dok će izvršni direktor za zapadnu Europu i prekomorska tržišta Podravke Marko Marić imati prezentaciju vezanu za gastro teme.