MEĐIMURSKA DELEGACIJA NA 3. SASTANKU HRVATSKIH TVRTKI KĆERI I PREDSTAVNIŠTAVA PODUZETNIKA U REPUBLICI SRBIJI

MEĐIMURSKA DELEGACIJA NA 3. SASTANKU HRVATSKIH TVRTKI KĆERI I PREDSTAVNIŠTAVA PODUZETNIKA U REPUBLICI SRBIJI

medjimusrka delegacijaMeđimurska županija svoje gospodarstvo bazira na znanju i inovacijama, uz očuvanje prirodnih bogatstva, što je ujedno jedna od glavnih okosnica interesa srpske Autonomne pokrajine Vojvodine za ulaganje u sjever Hrvatske. Naglašeno je to u studenom prošle godine posjetom njihovih dužnosnika Međimurju, a samo potvrđeno uzvratnim pozivom na 3. sastanak hrvatskih tvrtki kćeri i predstavništava poduzetnika u Republici Srbiji, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici. Međimursku delegaciju na čelu sa županom Matijom Posavcem u palači Vlade u Novom Sadu tako su početkom lipnja dočekali Miroslav Vasin, potpredsjednik Vlade AP Vojvodine, ujedno pokrajinski sekretar za gospodarstvo, ravnopravnost spolova i zapošljavanje, ministrica savjetnica Nevenka Grdinić, predsjednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović,Slobodan Vojinović, predsjednik RPK Subotica, Ivan Vojnić Tunić, generalni tajnik RPK Subotica, Stanko Krstin, predsjednik Unije poslodavaca Vojvodine te Neven Marčić, konzul savjetnik Generalnog konzulata RH u Subotici, pojačani za 10-ak gospodarstvenika s područja Vojvodine te predstavnika investitora iz Indije koji je tamo otvorio pogon s 300 zaposlenih.

„Granice ne moraju biti prepreka već prednost, ekonomija je to prepoznala, a politika tek prepoznaje“, u uvodu je istaknuo međimurski župan i u okviru gospodarskog foruma između 50-ak prisutnih pozdravio i Ljubena Hristova, pomoćnika gradonačelnika Subotice s kojim se dotaknuo teme manjina. Naime radi se o multietničkom gradu u kojem je aktivna hrvatska manjina, a AP Vojvodina regija gdje je ista priznata, hrvatski jezik ujedno je jedan od službenih, a osjeti se i jaka aktivnost udruga u očuvanju baštine. Dokazano je to i činjenicom kako je samo dan nakon susreta delegacija upravo tamo održano javno snimanje popularne HRT–ove emisije Lijepom našom.

Međimurska županija je proteklih godina ostvarila prosječan izvoz od oko 92 milijuna kuna u Republiku Srbiju, što tu državu čini jednom od 10 zemalja u koje se najviše izvozi. Stoga ne čudi kako je prepoznala potencijal ulaganja u sam sjever Hrvatske, a ovakvi su susreti samo početni korak. Njihova područja od interesa svakako jesu  prehrambena, tekstilna i metalska industrija, a otvorena su i druga područja suradnje dogovaranjem investicija. Prvi korak u suradnji napravit će se i povezivanjem razvojnih agencija, a rad REDEA-e predstavili su direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović i Jako Horvat, voditelj Odjela za gospodarstvo.

Kako je međimursku delegaciju u Vojvodini dočekala ugledna ekipa političkih i gospodarskih dužnosnika, dogovoren je uzvratni posjet njihovih gospodarstvenika Međimurju, nastup predstavnika na Mesapu u 2016. godini, a župan Posavec je ujedno predložio bratimljenje Novog Sada, Subotice i Sombora s Čakovcem, Prelogom i Murskim Središćem.

Više o ovome možete pročitati na stranicama Međimurske županije.