LJETNA TVORNICA ZNANOSTI U TIC-U OKUPILA 51 UČENIKA

LJETNA TVORNICA ZNANOSTI U TIC-U OKUPILA 51 UČENIKA

 

U Čakovcu u prostorima Tehnološko Inovacijskog Centra Međimurje (TIC), uz organizacijsku podršku Instituta sinergije znanosti i društva, od 16. do 23. srpnja 2011. održana je Ljetna tvornica znanosti (Summer Science Factory). Riječ je o znanstveno-edukacijskom projektu namijenjenom djeci u dobi od 10 do 18 godina, koja imaju želju kreativno provesti ljetne praznike proučavajući znanost kroz interakciju s drugom djecom i mladim znanstvenicima. Ljetna tvornica znanosti od prošle godine održava se i u Međimurskoj županiji, a ove je godine sudjelovalo više od 50 učenika osnovnih i srednjih škola.
O kreativnom, zabavnom i zanimljivom pristupu znanosti govore i sami nazivi ovogodišnjih radionica poput „Kakve su boje biljke pod plavim suncem?“, „Istina ili laž: CSI“, „Ljetna škola za štakore“ i sl., a koje osmišljavaju i vode mladi znanstvenici i studenti. Kako ističu voditelji Ljetne tvornice znanosti u Čakovcu, dr. sc. Dejan Vinković i Ivan Novosel,  u školi se obično učenici ne susreću sa znanošću, već samo sa skupom činjenica koje je znanost otkrila, što često nije posebno poticajno. Kroz spomenute radionice trude se prikazati cijeli proces pronalaženja otkrića i korištenja tih ideja za neku praktičnu primjenu u svakodnevnom životu.
Radionice se osim u Čakovcu održavaju i u Splitu, gdje je cijeli projekt 2007. godine i započeo, te Samoboru. Međimurska županija radionice u Čakovcu sufinancira s 30.000,00 kuna, a ove je godine REDEA na besplatno korištenje ustupila prostor TIC-a.
Više informacija o Ljetnim tvornicama znanosti mogu se pronaći na internetskim stranicama: http://www.tvornica-znanosti.org.