KRČENJE VINOGRADA ZARAŽENIH ZLATNOM ŽUTICOM I PODIZANJE NOVIH NASADA

KRČENJE VINOGRADA ZARAŽENIH ZLATNOM ŽUTICOM I PODIZANJE NOVIH NASADA

Zlatna žutica vinove loze – fitoplazma Flavescence dorée (FD) jedna je od najopasnijih bolesti vinove loze u Europi. Prva pojava zlatne žutice vinove loze u Hrvatskoj potvrđena je  2009. godine. Prilikom pojave u vinogradima, žutica vinove loze vrlo brzo poprima razmjere epidemije te pri čemu izaziva  velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova.

Upravo zbog štete koje je zlatna žutica vinove loze prouzročila u vinogradima diljem zemlje te zbog opasnosti od  daljeg širenja te bolesti u nezaražena područja, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo Akcijski plan za suzbijanje i sprječavanje širenja zlatne žutice vinove loze za 2017. godinu.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu bilja su tijekom mjeseca rujna u 16 županija  pregledali ukupno 245,50 hektara poljoprivrednog zemljišta  pri čemu su prikupili 180 uzoraka. Laboratorijska analiza uzetih uzoraka ukazala je na prisutnost žutice vinove loze u Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj i Istarskoj županiji. U postupku je utvrđivanje stupnja zaraženosti vinograda na temelju kojega će se donijeti rješenja o djelomičnom ili potpunom krčenju vinograda.

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je mogućnost javljanja na natječaj za operaciju 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“ iz Programa ruralnog razvoja RH svim vinogradarima koji će dobiti rješenje o potpunom krčenju vinograda.  Natječaj će biti raspisan od 2. listopada do 1. prosinca 2017. U okviru navedene operacije, korisnicima se omogućava financijska  potpora za krčenje zaraženih vinograda te podizanje novih nasada vinograda.

Više o zlatnoj žutici vinove loze možete pronaći OVDJE, dok više o operaciji 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“ možete pronaći OVDJE.