KINESKA DELEGACIJA IZ GRADA YANCHENG U POSJETU MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

KINESKA DELEGACIJA IZ GRADA YANCHENG U POSJETU MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

8. kolovoza 2019. godine u službenom posjetu Međimurskoj županiji boravila je deveteročlana delegacija iz kineskog grada Yancheng s ciljem ostvarivanja gospodarske suradnje. Kinesku delegaciju predvodio je Zou Yishi, zamjenik direktora Stalnog odbora Narodnog kongresa Yancheng, a radni sastanak odrađen je u Maloj vijećnici s predstavnicima Međimurske županije, na čelu sa županom Matijom Posavcem. Radnom sastanku nazočili su zamjenik župana Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Ana Kralj, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko te direktor Međimurske energetske agencije MENEA-e Alen Višnjić.

U pokrajini Jiangsu živi više od 8 milijuna stanovnika i dom je mnogih vodećih svjetskih izvoznika elektroničke opreme, kemikalije i tekstila. Kineska poduzeća koja izvoze u Europu i Sjevernu Ameriku smatraju Republiku Hrvatsku važnom bazom. Međimursko poduzeće MARING d.o.o. posljednje desetljeće uspješno surađuje s predstavnicima kineske pokrajine Jiangsu, a direktor spomenutog poduzeća Dmitr Maravić na sastanku je naglasio želju za ostvarenje kvalitetne gospodarske suradnje u vidu kinesko – hrvatskog parka, a razmišljaju i o organizaciji sajma međimurskih proizvoda u gradu Yancheng.

U posljednjih osam godina Međimursku županiju posjetilo je 11 kineskih delegacija.  „U suradnji Kine sa zemljama srednje i jugoistočne Europe, Hrvatska je visoko pozicionirana. Naglasak je opet na Međimurju koje je atraktivno zbog mogućnosti koje pruža ne samo zahvaljujući geografskom položaju, već i zbog jedinstvenog pristupa prema gospodarskoj diplomaciji te osnovnoj filozofiji načina funkcioniranja uspješne regije. U protekle četiri godine vanjskotrgovinska razmjena, odnosno izvoz roba i usluga iz Međimurja u Kinu, rasla je godišnjom stopom od 54 %. Naša je uloga da otvaramo vrata i povezujemo gospodarstvenike, a ovaj današnji posjet dobar je primjer budući da gosti iz Kine ovdje borave nekoliko dana, upoznaju turističke potencijale Međimurja te obilaze uspješne domaće tvrtke.“, kazao je župan Matija Posavec. Zamjenik direktora Stalnog odbora Narodnog kongresa Yancheng Zou Yishi domaćinima je zahvalio na srdačnoj dobrodošlici te kazao kako su ovim posjetom postavljeni temelji za kvalitetnu buduću suradnju. U skorijoj budućnosti planira se uspostaviti i službeni odnos gradova prijatelja, Čakovca i Yanchenga. Potpisano je pismo namjere o uspostavi odnosa gradova prijatelja od strane zamjenika gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović i višeg savjetnika Ureda za vanjske poslove grada Yanchenga Liuom Guozhongom. Zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije Ana Kralj predstavila je najznačajnije projekte Međimurske županije i razvojnu strategiju Međimurske županije, te nadovezujući se na prezentaciju direktora Tehnološko – inovacijskog centra Međimurje Centar znanja koji je smješten u prostoru bivše vojarne u Čakovcu. Turističke potencijale Međimurja dan ranije je prezentirala Petra Murković, predstavnica Turističke zajednice Međimurske županije.

Radujemo se daljnjoj suradnji Međimurja s pokrajinom Jiangs na gospodarskom, kulturnom i sportskom planu.