JAVNI POZIV FIZIČKIM OSOBAMA (GRAĐANKAMA/GRAĐANIMA) ZA SUFINANCIRANJE ENERGETSKE OBNOVE POSTOJEĆIH OBITELJSKIH KUĆA

JAVNI POZIV FIZIČKIM OSOBAMA (GRAĐANKAMA/GRAĐANIMA) ZA SUFINANCIRANJE ENERGETSKE OBNOVE POSTOJEĆIH OBITELJSKIH KUĆA

Građani koji žele energetski obnoviti obiteljsku kuću uz državni poticaj od danas se mogu prijaviti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Državni poticaji kreću se od 40 do 80 % po kući, a maksimalno se može dobiti između 84.000 i 168.000 kuna.

Javni poziv objavljen je u Narodnim novinama i na internetskim stranicama Ministarstva i Fonda, a svu natječajnu dokumentaciju možete preuzeti OVDJE.

Državni poticaj daje se za energetsku obnovu obiteljskih kuća građevinske bruto površine do 600 četvornih metara ili maksimalno tri stambene jedinice, a pedeset posto površine mora biti namijenjeno stanovanju. Sufinancira se zamjena vanjske stolarije i toplinska zaštita vanjske ovojnice vanjski zid, krov, strop, pod i ukopani dijelovi grijanog prostora te pod prema tlu.

Također se sufinancira ugradnja kondenzacijskog plinskog kotla i sustava za korištenje obnovljivih izvora energije – sunčanih toplinskih pretvarača (kolektora), kotlova na biomasu, dizalica topline i fotonaponskih pretvarača.

Jedna kuća se može prijaviti za sufinanciranje jedne ili više od navedenih mjera energetske obnove, uz koju se može kombinirati i jedna mjera obnovljivih izvora energije. Postotak poticaja kreće se od 40 do 80 %, ovisno o lokaciji kuće.

Fond će obrađivati prijave prema redoslijedu zaprimanja, a javni poziv bit će otvoren do iskorištenja predviđenih sredstava.

Izvor: www.fzoeu.hr